ESF-kwartet: oud-presentatoren verdienen meer respect

Door: DitjesDatjes
15-05-2021

Songfestivalpresentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager hebben na een maandenlange voorbereiding veel meer waardering gekregen voor al hun voorgangers. Dat vertelt het kwartet in gesprek met het ANP.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik denk dat we allemaal van tevoren dachten: nou, wij gaan grapjes maken, wij gaan dit en dat. Maar daar is helemaal geen tijd voor. En dat is in andere jaren ook zo geweest”, legt Nikkie uit. “Nu ik hier sta krijg ik echt respect voor de presentatoren van voorgaande jaren.”

Het presentatieteam is zoals bij elk songfestival gebonden aan een strak script. De vier mochten wel meedenken over de tekst. “Je moet het je ook eigen maken”, zegt Jan. “Wij moeten het voordragen en dan moet het wel lekker uit je mond komen.”

Weinig speling

Voor veel spontaniteit is waarschijnlijk geen ruimte. “Voor 90 procent is het wat het is”, gaat Jan verder. “Er komen 39 landen en die komen in een bepaalde volgorde voorbij. Daartussen zit weinig speling.”

Chantal benadrukt dat het uiteindelijk ook niet om hen draait. “Het is de kunst dat jij niet een irritatiefactor bent of iemand bent die daar ongemakkelijk staat”, zegt ze. Het kwartet moet vooral de rol van gastvrouw of -heer spelen. “Wij zijn degenen die weten waar alle koekjes staan, en de limonade en de taart. Daarom moet je volledig op je gemak zijn. Als presentator moet je niet te gast zijn op het podium. Dat zijn die landen wel.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD