European Film Awards dit jaar spannend door kansen voor Knor

Door: Ditjes en Datjes
10-12-2022

De European Film Awards, oftewel de ‘Europese Oscars’, worden zaterdagavond voor de 35e keer uitgereikt. De ceremonie vindt plaats in Reykjavik. Nederland maakt kans op een beeldje dankzij de familiefilm Knor, die in de race is voor de prijs voor beste Europese animatiefilm van het jaar.

De stop-motionanimatie gaat over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Knor won al drie Gouden Kalveren en de film werd gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste lange animatie.

Bij de grote categorieën gaat de strijd zaterdagavond tussen Close en Triangle of Sadness. De films van regisseurs Lukas Dhont en Ruben Östlund maken kans in onder meer de categorieën beste film, beste regie en beste scenario. Ook de thriller Holy Spider van de Iraanse regisseur Ali Abbasi heeft vier nominaties gekregen. De drie films gelden ook als grote kanshebbers bij de Oscars, die in maart worden uitgereikt.

Triangle of Sadness, die vanaf komende week in de Nederlandse zalen draait, gaat over een cruiseschip dat vergaat. De rijke opvarenden moeten daarna op een onbewoond eiland een nieuw bestaan opbouwen. Harris Dickinson, Charlbi Dean en Woody Harrelson zijn in de film te zien. De satire won in Cannes de prestigieuze Gouden Palm. Close vertelt over de hechte vriendschap tussen twee tienerjongens die door de reacties van de buitenwereld onder druk komt te staan. De veelgeprezen film draait nu in de Nederlandse bioscopen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD