Evenementenbouwers: samenkomen is diepe menselijke behoefte

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het is zaterdag een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld, waarna evenementen al snel niet meer mochten doorgaan. “In maart gaan we jaar twee van stilstand en crisis in” zegt Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers tegen het ANP. Een ding is volgens Jansen sindsdien heel duidelijk geworden over haar branche: “het beantwoordt een diepe menselijke behoefte.”

“12 maart kondigde premier Rutte aan dat er vanaf de dag erna, vrijdag de 13e, geen evenementen van meer dan honderd personen mochten plaatsvinden”, herinnert Jansen zich. De alliantie werd na die aankondiging opgericht en bestaat uit veel brancheverenigingen in de evenementenwereld en aangesloten bedrijven.

Hoe de coronacrisis de sector heeft geraakt, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM). In 2019 werden er 93.250 vergunningplichtige evenementen georganiseerd, goed voor een omzet van 7,4 miljard euro en ruim 101.000 banen. “Echt heel fors”, zegt Jansen, maar een groot deel daarvan is in het coronajaar “verdampt”. De VVEM schat dat 16 procent (15.000) van de evenementen in 2020 doorging en dat in december nog 20 procent van de banen uit 2019 bestonden.

Organisatie is grote zorg

Wie er uiteindelijk omvallen en welke evenementen niet terugkomen, vindt Jansen moeilijk te zeggen, omdat er nog steunmaatregelen van de overheid zijn en men zich vasthoudt aan de garantieregeling voor evenementen die er vanaf 1 juli komt. Maar wie de evenementen moeten gaan organiseren als ze weer kunnen, is een grote zorg. “Wie houd je over in de sector als je straks weer draait”, vraagt Jansen zich af.

De branche werd deze week gesterkt in het verhaal dat zij nu een jaar verkondigen. “Als je ziet wat er in alle parken in Nederland gebeurt met mooi weer, is een bevestiging van de boodschap die wij de hele tijd vertellen: één, mensen hebben behoefte aan samenkomen en twee, laat ons het organiseren, anders krijg je dit.” Woensdag werden diverse parken gesloten omdat te veel mensen te dicht op elkaar samenkwamen. “Onze boodschap is: wees niet alleen boos, kijk naar waarom dat gebeurt. Het is een diepe menselijke behoefte.”

Onderhand is het economisch- en maatschappelijke belang van de branche doorgedrongen in Den Haag, denkt Jansen. De komende weken en aanvullende steunmaatregelen zijn bepalend of het realistisch is dat er in juli, augustus en september weer evenementen georganiseerd kunnen worden. “Het worden hele spannende weken”, zegt Jansen, “waarin voor ons belangrijk is dat er gas gegeven wordt aan overheids zijde, nu doorpakken.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck