Ex-detective blijft bij theorie: ‘Ontvoering Maddie McCann in scène gezet door ouders’

Ex-detective blijft bij theorie ontvoering Maddie McCann
Door: Charlotte Wijnen
23-08-2021

Voormalig detective Goncalo Amaral blijft bij zijn theorie dat de ontvoering van Maddie McCann in 2007 in scène is gezet door haar ouders. En hoewel hij eigenlijk geen interviews meer doet, besluit hij een uitzondering te maken en zijn verhaal in het Duitse BILD te doen.

Het is misschien wel één van de grootste raadsels ooit: de ontvoering van het drie-jarige meisje Madeleine McCann. In 2007 verdween ze vanuit een appartement in de Portugese badplaats Praia da Luz, waar het gezin op vakantie was. Sindsdien gaan er allerlei theorieën de ronde over de wereldberoemde verdwijning. Maar geen van allen heeft geleid tot de vraag waar we al meer dan tien jaar mee zitten: wat is er gebeurd met Maddie?

Ontslagen na kritiek in pers

De Portugees Goncalo Amaral kwam net na de verdwijning aan het hoofd te staan van het onderzoek naar het meisje. Maddie verdween begin mei 2007, en Amaral leidde het onderzoek tot in oktober van dat jaar. Hij werd ontslagen nadat hij zich in de pers kritisch had uitgelaten over de Britse politieagenten met wie hij samenwerkte. Zij onderzochten volgens hem alleen verdachten die de ouders van het meisje de moeite waard vonden.

Meer dan tien jaar later weten we nog altijd niet wat er met het meisje is gebeurd, maar er werd wel een verdachte aangewezen. De Duitse pedofiel Christian Brückner werd ervan beschuldigd het meisje ontvoerd te hebben.

‘Bijna de perfecte verdachte’

Maar volgens Amaral wordt hij gebruikt als zondebok. ,,Maddie’s ontvoering is in scène gezet”, aldus Amaral in BILD. De pedofiel zou perfect in het plaatje passen, wat hij zeer verdacht vindt. ,,Hij is bijna de perfecte verdachte.”

Hij denkt nog altijd dat de ouders van Maddie zélf achter de verdwijning zitten. De reactie van moeder Kate toen ze ontdekte dat Maddie verdwenen was uit het appartement, is volgens hem ook vreemd. ,,Toen ze zag dat Maddie verdwenen was, liep ze terug naar het restaurant in plaats van meteen om hulp te schreeuwen of de telefoon te pakken”, zei hij eerder. ,,Die reactie is niet normaal als je kind verdwenen is.”

DenD vraagt zich af

Wordt het raadsel rond Maddie ooit opgelost?

DenD

Meer DenD