Familie Rik Brugman hoopt op eerbetoon bij viering 70 jaar tv

Door: DitjesDatjes
10-06-2021

De familie van Rik Brugman, een van de grote technische pioniers van Hilversum, hoopt dat het voormalige hoofd beeldtechniek van de NOS een prominente plek krijgt bij de viering van 70 jaar Nederlandse televisie dit najaar. Dat heeft zijn broer Vincent Brugman, die ook jarenlang bij de NOS werkte, donderdag gemeld.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Rik Brugman overleed afgelopen week op 92-jarige leeftijd. Hij voerde in de jaren zestig en zeventig talloze cruciale technische verbeteringen door, zoals de praktische inrichting van televisiestudio’s en reportagewagens. Om personeel te besparen, ontwikkelde Brugman studio-apparatuur met op afstand bedienbare camera’s. Deze werden veelvuldig gebruikt bij het Journaal en in de Tweede Kamer.

NOS-regisseur Henk Kuperus, die nog samenwerkte met Brugman, noemt hem “een technische tovenaar die altijd bezig was nieuwe innovaties te bedenken. Technici in Hilversum krijgen zelden publiekelijk de eer die ze verdienen. Wat zij achter de schermen doen, staat in dienst van het vak en het medium. Maar Rik was op dit gebied een van de allergrootste die Nederland heeft gekend.”

Brugman werkte in oktober 1951 ook mee aan de eerste landelijke tv-uitzending van de VARA, het satirische poppenspel De Cameraatjes. De NOS en het Instituut voor Beeld en Geluid konden donderdag nog niet zeggen hoe de viering van 70 jaar Nederlandse televisie er dit najaar uit gaat zien.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD