Festivalbranche blij met garantiefonds, maar is er nog niet

Door: DitjesDatjes
17-06-2021

Hoewel er inmiddels een garantiefonds is en festivals vanaf 30 juni weer mogelijk zijn zonder grote beperkingen, is de branche “er nog niet”. Dat laat Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), desgevraagd weten aan het ANP.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dat organisatoren een beroep kunnen doen op het garantiefonds, waarvan donderdag de precieze details werden gepubliceerd, is goed. “Maar het is rijkelijk te laat”, vindt Schans. “Als het fonds er eerder was geweest hadden organisatoren eerder gedurfd om harde verplichtingen aan te gaan. En nu is dat in sommige gevallen te laat.”

Schans noemt als voorbeeld onder meer de Zwarte Cross, waarvan de organisatie woensdag bekendmaakte dat die dit jaar niet doorgaat. Het al eerder naar september verplaatste evenement vindt nu volgend jaar juli plaats. Een festival als Lowlands kan in augustus wel op de al geplande datum plaatsvinden omdat alles daarvoor al ruim van tevoren was geregeld. “We merken nu vooral dat veel evenementen die hebben moeten doorschuiven van juni/juli naar september met de lokale autoriteiten in de knel komen”, zegt hij doelend op de vergunningen die niet worden afgegeven vanwege “zogenaamd beperkte capaciteit bij de politie”.

Schulden

De branche zal nog lang moeten herstellen van de crisis. “We zijn er nog niet. Veel organisaties hebben schulden omdat er uitstel van betaling is aangevraagd, voor bijvoorbeeld belastingen. Dat moet ook weer worden terugbetaald”, vertelt Schans. “Ook is het vinden van personeel lastig. Er moet ontzettend veel worden geworven. Bij de podia alleen al zijn we in 2020 20 procent van het personeel, 1.700 mensen, verloren. Bij festivalorganisatoren ligt dat percentage vermoedelijk hoger.”

Toch is er ook reden voor optimisme. “Als de 1,5 meter eraf is, we allemaal gevaccineerd zijn en ons gedragen zoals we voor de crisis gewend waren dan gaan we weer fris, fruitig en vrolijk verder. Er is enorm veel vertrouwen in de veerkracht van onze sector.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD