Fieldlab juist tevreden met opkomst tweede coronatest

Door: DitjesDatjes
01-03-2021

Fieldlab Evenementen is blij met de opkomst bij de coronatest na de proefvoorstelling van Guido Weijers. Maandag werd bekend dat niemand na het evenement positief is getest, maar dat zo’n 80 procent van alle bezoekers zich had laten testen. Coronaminister Hugo de Jonge liet in een reactie weten dat hij het voor de “effectiviteit van dit FieldLab-evenement” niet goed vond dat een flinke groep niet was getest en dat daardoor de conclusies van de proef niet zeker te trekken zijn.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag 5 wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test”, reageert Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab Evenementen. “Die test mogen wij niet verplicht stellen. Het is een dringend verzoek aan mensen die de beloning reeds hebben ontvangen. Zij moeten uit het gehele land voor deze test naar één van de vier door ons aangewezen locaties in Nederland – nota bene alleen op de donderdagmiddag.”

Volgens Voss is de test op de vijfde dag na het evenement niet van belang voor het succes van de evenementen en “de kwaliteit van de verzamelde data en het risicomodel dat eruit wordt afgeleid”, aldus Voss. “Het is uitsluitend opgenomen om mogelijke verspreiding via een besmettelijke deelnemer te verlagen. Alle fieldlabs-resultaten zijn op basis van contacten, gedrag en risicoberekeningen. We doen dus een gedragsonderzoek en zijn onder meer geïnteresseerd in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. Die data, die we nu verzamelen, boet niet in aan kracht.”

De show van Weijers was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Het publiek van 500 mensen werd opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Alle bezoekers werden van tevoren getest en droegen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD