Filemon Wesselink: zet complotdenkers niet weg als wappies

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Filemon Wesselink duikt voor zijn nieuwe programma in de wereld van de complotten. De zesdelige serie, die vanaf maandag te zien is bij BNNVARA op NPO 3, nam voor de presentator een aantal vooroordelen weg. Zo merkte Filemon dat hoewel de complotdenkers ‘anders’ denken dan het gros van de mensen, ze vaak niet helemaal wereldvreemd of minder intelligent zijn. “Je moet ze niet allemaal in een hokje plaatsen en ze wegzetten als wappies”, zegt de presentator tegen het ANP.

Voor Filemon en de Complotten sprak hij met onder meer mensen die geloven dat het 5G-netwerk zorgt voor gevaarlijke straling en personen die heilig overtuigd zijn van het bestaan van buitenaards leven op aarde. “Ik wilde met ze in gesprek gaan, want wie zijn die mensen nou eigenlijk? In de media worden ze vaak neergezet als gekkies, maar zijn ze wel zo anders dan ik zelf ben? Zijn het ook gewoon mensen met een baan, huis en een hond? Dat vond ik interessant om te onderzoeken.”

De presentator merkte door zijn gesprekken al snel dat de verschillen kleiner zijn dan hij aanvankelijk dacht. “Ik dacht van tevoren dat het niet de meest intelligente mensen van de wereld zouden zijn, maar dat was helemaal niet zo. Het zijn mensen uit alle lagen van de bevolking. Van welgestelde zakenmensen tot alternatieve mensen die heel erg bezig zijn met spiritualiteit. Gewoon mensen zoals je ze kent: van leuk en lief tot vervelend en stom.”

Onderliggend lijden

Wel ontdekte Filemon een grote overeenkomst tussen de complotdenkers. “Niemand die ik heb gesproken heeft een rimpelloos leven geleid. Er is veel onderliggend lijden waardoor ze in die theorieën zijn gaan geloven. Ze zijn zelf op een bepaalde manier slachtoffer geworden en het geloof in een soort vooropgezet plan geeft hen houvast.”

Zo sprak de presentator onder meer met een vrouw die veel pijn heeft omdat ze geen kinderen kan krijgen. “Haar leven wordt nu beheerst door buitenaards leven omdat ze nu moeder is van een voor ons niet zichtbaar buitenaards wezen. Ook interviewde ik een gezin dat gelooft dat de moeder uit dat gezin ziek werd door 5G en is daarom verhuisd naar een klein dorpje in België. Erg indringende verhalen allemaal.”

Twijfelen

Toch is Filemon na zijn gesprekken niet van gedachten veranderd over de waarheid van de complotten. “Ik dacht van tevoren: misschien dat ik na het aanhoren van de verhalen wel ga twijfelen en zal denken dat een complot zou kunnen bestaan. Dit zullen de mensen die ik heb gesproken waarschijnlijk niet leuk vinden, maar dat is niet gebeurd”, zegt de presentator lachend.

Filemon hoopt wel dat het vergrote begrip dat hij wel heeft gekregen voor de complotdenkers ook zal overslaan op de kijkers. “Je hoeft het niet met ze eens te zijn. Maar ik hoop wel dat het vooroordeel dat het allemaal debielen zijn die in een psychiatrische inrichting thuishoren verdwijnt. Het helpt de samenleving niet door geen begrip te kunnen opbrengen voor hun verhalen.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck