Filip kijkt met enige afgunst naar collega Felipe

Door: DitjesDatjes
13-01-2020

De Belgische koning Filip zal maandag met enige afgunst hebben gekeken naar de beelden uit Spanje, waar zijn collega koning Felipe een nieuwe federale regering installeerde. Filip zou wensen dat hij in het Koninklijk Paleis van Brussel een dezer dagen hetzelfde kon doen, maar een nieuw kabinet lijkt in België nog ver weg.

De koning krijgt maandag de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) op bezoek voor een verslag van hun werkzaamheden. “Het is hoogst onduidelijk wat de boodschap van het duo zal zijn en welke volgende stap het staatshoofd zal nemen”, noteerde weekblad Knack voorafgaand aan de ontvangst.

Dillema’s te over, aldus Knack maandag: “Is de tijd rijp voor een preformateur? Wordt de opdracht van de informateurs toch nog verlengd? Welke partijen worden weerhouden voor een volgende fase? Is er nog een kans op een meerderheid met de twee grootste partijen van hun gemeenschap, N-VA en PS?”

Compromisbereidheid

De Belgen gingen op 26 mei naar de stembus. De regeringsformatie sleept dus al ruim 7,5 maand aan. Toch kan de Spaanse koning Felipe niet zeggen dat het bij hem sneller is gegaan. De Spanjaarden gingen op 28 april 2019 stemmen. De hele zomer werd gebruikt om een meerderheid te vinden voor een regering onder de socialist Pedro Sánchez en toen dat mislukte werden op 10 november opnieuw verkiezingen gehouden. Daarna was er meer compromisbereidheid en kreeg Spanje voor het eerst een coalitieregering die maandag werd beëdigd.

In België ligt het gecompliceerder omdat de regering aan beide kanten van de taalgrens steun moet hebben. In Wallonië, Vlaanderen en Brussel zelf zijn sinds 26 mei wel regeringen gevormd. Filip wenst zich nu ook snel een federaal kabinet.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen