Film over Deventer moordzaak gaat naar het buitenland

Door: DitjesDatjes
09-06-2021

De Nederlandse film De Veroordeling, over de omstreden Deventer moordzaak, is aangekocht door een internationale salesagent. Het Duitse bedrijf Picture Tree International gaat de rechten van de thriller proberen aan zoveel mogelijk landen te verkopen. Dat heeft producent BIND Film woensdag gemeld.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De Veroordeling is een reconstructie van de Deventer moordzaak. De zaak ging over de moord op de weduwe Jaqueline Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde ‘boekhouder’ Ernest Louwes voor de moord, hij zat acht jaar vast.

Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat ‘de klusjesman’ van de weduwe – een ander persoon – de moord zou hebben gepleegd. Hij herhaalde deze beschuldigingen veelvuldig in de media, maar zijn theorieën bleken niet te kloppen.

Oscarwinnaar

De film is gebaseerd op het boek van journalist Bas Haan, die zich jarenlang vastbeet in de zaak. De hoofdrolspelers zijn Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen. Beide Nederlanders zijn in het buitenland relatief bekend: Van Huêt door zijn hoofdrol in Oscarwinnaar Karakter, Van Wageningen door zijn rollen in onder meer The Girl with the Dragon Tattoo en A New World.

De Veroordeling is vanaf begin september in de Nederlandse bioscopen te zien. De makers lanceerden eerder wel al een podcast, De Deventer Mediazaak, over de mediadynamiek rond de zaak. Deze werd al vele honderdduizenden keren beluisterd.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD