Finkers: nominatie Beentjes is waardering voor het Twents

Door: DitjesDatjes
28-09-2020

Herman Finkers noemt de drie Gouden Kalf-nominaties voor zijn bioscoopkomedie De Beentjes van Sint-Hildegard “de kers op de taart”, na de meer dan 700.000 bezoekers. Dat laat de cabaretier maandagavond aan het ANP weten. De film is in de race in de categorieën beste film, beste montage en beste scenario.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vooral op die laatste nominatie is Finkers erg trots. “Het is blijkbaar mogelijk om met een scenario dat vrijwel geheel in het Twents is geschreven door te dringen tot de nominaties van de Gouden Kalveren”, constateert de 66-jarige komiek. “Dit is volgens mij een mijlpaal in de geschiedenis van het Nedersaksisch. Ik hoop dat dit helpt om los te komen van het idee dat je met Twents praten niet vooruit kan komen in de maatschappij. Laten we in Nederland streektalen vooral serieus nemen.”

De Beentjes vertelt over een echtpaar (Finkers en Johanna ter Steege) dat na ruim dertig jaar de balans van hun leven opmaakt. “Drie nominaties zijn natuurlijk leuk”, grapt Finkers. “Maar wat was er mis met mijn acteerwerk, en met dat van Johanna? En met de kostuums, en het camerawerk? Dat was allemaal goed! We zijn in die categorieën vast genegeerd omdat er te weinig seks in de film zat.”

Nuance in je ogen

Finkers en regisseur Johan Nijenhuis beraden zich op een nieuw filmproject, vertelt de komiek. “Het schrijven van een filmscenario heb ik als zeer plezierig ervaren”, bekent hij. “Bij een theatershow verwacht het publiek elke vijftien seconden een vette lach. Bij een film kan je de grappen veel meer uitsmeren, en hoeft het niet zo absurd te zijn. Je kan meer inspiratie uit de realiteit halen.”

Ook het filmacteren is opvallend goed bevallen, stelt de Twentse cabaretier. “Ik ben vooral goed in weinig doen”, legt hij uit. “In een film pakt de camera een bepaalde nuance in je ogen wel op. Maar daarmee bereik je natuurlijk niet de achterste rijen in Carré. Dat is best lastig voor iemand die niet zo uitbundig is als ik.” De Beentjes van Sint-Hildegard draait nog steeds in honderd Nederlandse bioscopen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD