Fleurig februari

Door: Tanja Brouwer
02-02-2020

Wie een tuin vol met kleurige bloeiende bloemen voor zich ziet, zal waarschijnlijk  aan de lente en zomer denken. Maar wie slim plant, kan ook in februari al genieten van een fleurige tuin. Er zijn namelijk veel planten en bloemen die in die wintermaand het mooist zijn!

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Krokus
De bekendste ‘winterbloem’ die al snel zijn kleuren laat zien is uiteraard de krokus. Die bloem is niet erg gevoelig voor weersomstandigheden en is dus bijna overal in de tuin de planten, dus ook in de schaduw. Door de paarse, gele en witte bloemen ziet de tuin er al vrolijk uit nog voordat het lente is!

Camelia
Wie de bloeiende camelia voor het eerst ziet zou zweren dat het een tropische bloem is. Maar de roze bloem, die wel een doorsnede kan hebben van 12 centimeter, bloeit toch echt in februari. Toch is deze bloem wel iets lastiger dan de krokus, want de camelia moet in halfschaduw groeien en kan absoluut niet tegen ochtendzon. Wie het lukt om de plant goed te onderhouden heeft niet alleen plezier van de prachtige bloemen, maar ook van de struik die het hele jaar door groen blijft.

Winterheide
In veel tuinen ligt geen heide. Zonde, want de plant is een ideale bodembedekker en de bloemen kunnen mooie kleuren hebben. De winterheide groeit goed op normale tuingrond en staat in februari volop in bloei. Als de rest van de tuin in april opbloeit, zijn de roze en paarse bloemen van de winterheide verdwenen.

Tips

Kalk tegen onkruid

Strooi voor half februari kalk op het gazon. Door een lage zuurgraad kunnen planten niet genoeg voedingsstoffen opnemen waardoor mos en onkruid meer kans krijgen. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad stijgt en het gazon veel langer mooi blijft.

Fruitbomen snoeien
Eind februari is de tijd om fruitbomen te snoeien. Snij de dikke oude takken weg, maar laat de kortloten zitten. Kijk goed naar het verschil tussen bloem- en bladknoppen en wacht bij twijfel op het voorjaar.

Kweken in fruit
Begin alvast met het planten van zaadjes die binnen of in de kas voorgezaaid kunnen worden. Dat hoeft niet per se in een speciaal kweekbakje, maar kan gewoon in een lege eierschaal, een eierdoos en zelfs in een halve sinaasappelschil.

 

Meer DenD