Foundation Lucille Werner in opspraak door publicatie

Lucille Werner
Door: Jos La Grande
09-12-2020

De stichting van aankomend CDA-Kamerlid en oud Lingo-presentatrice Lucille Werner ligt onder een vergrootglas door een publicatie van weekblad Privé over de managementvergoedingen die ze de afgelopen jaren betaald heeft gekregen uit haar eigen foundation.

Het gaat om bedragen die in achtereenvolgende jaren (van 2017 tot 2019) zijn uitgekeerd aan de presentatrice van ruim 59.000 euro tot 72.000 euro in 2019. Werner is ‘bezoldigd’ directeur/bestuurder van de stichting.

Wat doet de Stichting?

,,De Stichting Lucille Werner Foundation zet zich in voor zichtbaarheid en een sterke positie van mensen met een handicap in Nederland. Het initiëren van spraakmakende televisieprogramma’s en het creëren van kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een handicap staan hierbij centraal”, staat te lezen op de website van de stichting, die een ANBI-status heeft.

KRO

Samen met de KRO werden programma’s met hulp van Werners stichting ontwikkeld, waaronder Minister van Gehandicapenzaken. De omroep investeerde fors in het concept. De Vriendenloterij blijkt met 304.452 euro de grootste donateur, waarvan ruim 104.000 in geoormerkte loten. Overigens staat bij ‘kosten projecten’ in het jaarverslag over 2019 ook een bedrag van 70.248 euro ‘loten Vriendenloterij’.

LEES OOK: Lucille Werner ontkent: ‘Ik heb GEEN nieuwe tanden’

Ook speurt het weekblad Privé naar de huurprijzen voor de panden, waarin de stichting, die de naam draagt van Werner, was gevestigd. Voor een pand in Loenen aan de Vecht zou op jaarbasis 47.000 euro huur zijn betaald. Overigens is de stichting nu gevestigd in Nederhorst den Berg, de woonplaats van Werner, zo wordt tevens gemeld.

Jaarverslagen

De exacte bedragen die door de stichting zijn uitgegeven staan in de jaarverslagen van de stichting, die worden gepubliceerd op de website. Voorzitter van de Raad van Toezicht van de stichting is Michel Besnard. Onderdeel van de stichting is Capworks BV.

Lucille Werner reageert overigens laconiek op de publicatie: ,,We hebben het gelezen”, aldus Werner vanmorgen in De Telegraaf. Ze zegt dat het de journalist vrij staat om de cijfers, die openbaar zijn, op eigen wijze te interpreteren.

10e op de kandidatenlijst

Het CDA heeft Werner, die zelf gehandicapt is, op de 10e plaats van de kandidatenlijst gezet vanwege haar populariteit en haar toewijding en haar niet aflatende inzet voor de belangen van mensen met een beperking in Nederland.

Volgens Privé zou haar tv-carrière op dood spoor zijn beland. Werner presenteerde overigens nog wel de lijsttrekkersverkiezing voor het CDA met de kandidaten Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt.

Uit het jaarverslag 2019

Jaarverslag 2019
Uit het jaarverslag 2019

Meer DenD