Foute boel in Almere met D66’er Franc Weerwind en zijn dienstauto

Franc Weerwind
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Minister Franc Weerwind speelt de vermoorde onschuld, maar minimaal 5 jaar lang gebruikte de huidige D66-bewindsman van Rechtsbescherming zijn dienstslee voor privéritjes. In Almere, de gemeente waar Weerwind burgemeester was, hebben ze de kilometerstanden nog eens bekeken. Het gaat om minimaal 500 kilometer per jaar. De politicus, ziek thuis, moet straks dokken aan de fiscus.

Het zou niet de eerste politicus zijn die moet opstappen, omdat hij privé-autoritjes (zo blijkt nu achteraf) op kosten van de belastingbetalers maakte. De PvdA-staatssecretaris Co Verdaas ging hem jaren geleden voor. En dan ligt er in de poldergemeente nog een ander lijk in de kast. De gepeperde rekening van €100 miljoen voor de geldverslindende Floriade hangt als een molensteen om de nek van Almere.

Megalomanie in Almere

Weerwind was er burgemeester indertijd toen de megalomanie daar toesloeg. De D66’er, netzoals zijn VVD-compaan Eric van der Burg (voorzitter van de Raad van Toezicht van de bloemen- en plantentuin), vertrok toen het leed zich openbaarde. De Almeerse bestuurders gingen begin vorig jaar naar Den Haag om toe te treden tot het kabinet Rutte-4 toen al duidelijk was wat voor financiele ellende er zou komen. Ondertussen zit Weerwind hoog en droog op zijn Haagse ministerie.

Weerwind ziek maar reageert

Het kan goed zijn dat Weerwind langer dan 5 jaar gratis gebruik maakte van de dienstwagen. Maar dat is niet meer te achterhalen, volgens de huidige interim burgemeester Ank Bijleveld. De zaak is extra pijnlijk, omdat het notabene de minister van Rechtsbescherming betreft. Hoe kan een bewindsman op Justitie blijven zitten als hijzelf een dergelijke fout moet toegeven na onderzoek?

Weerwind reageerde, ondanks zijn afwezigheid op het ministerie vanwege ziekte, razendsnel. ,,Ik heb altijd in de veronderstelling verkeerd dat ik handelde binnen de geldende regelingen. Ik betreur ten zeerste dat nu blijkt dat dat niet het geval was.”

Privéleven

Weerwind, een oude studentenvriend van koning Willem-Alexander, kwam ook eerder in opspraak vanwege zijn privéleven. Vijf jaar geleden gaf hij de Almeerse politiek tekst en uitleg onder druk van publiciteit. Weerwind moest nog vader worden van een buitenechtelijk kind bij een vrouw met wie hij geen relatie meer had. De toenmalige ‘burgervader’ was toen ook nog getrouwd met de moeder van zijn kinderen. Weerwind had, zo luidt het verhaal, toen ook inmiddels een andere ‘soulmate’ gevonden.

Tags

ALMEREERIC VAN DER BURGFRANC WEERWIND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck