Gebroeders Bolland zetten fors in bij Chinese plagiaatzaak

Door: DitjesDatjes
16-06-2021

Rob en Ferdi Bolland trekken met “fors wapengekletter” ten strijde als de advocaten van de Chinese superster Ayanga niet toegeven dat het liedje The Metamorphosis gekopieerd is van Jeanny van Falco. “Dat doen we liever niet maar we laten ons niet beroven van ons artistiek eigendom”, zegt Ferdi Bolland tegen het ANP.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De gebroeders Bolland, die het nummer Jeanny in1986 schreven en componeerden, werden recent gewezen op de enorme gelijkenis met The Metamorphosis. “We kregen allerlei mailtjes uit China en Hong Kong met de vraag of we dat wel wisten. En deze Ayanga is zeg maar de Marco Borsato van China, een grote meneer.”

Niet alleen de compositie lijkt op Jeanny maar ook de stijl en structuur tonen volgens Bolland grote gelijkenis. Hij haalt daarbij de veelbesproken plagiaatzaak aan die een aantal jaar geleden door de erven van Marvin Gaye werd gewonnen van Robin Thicke en Pharrell Williams. Daarbij ging het voor het eerst veel meer over de stijl in plaats van de melodielijn. “Met die nieuwe regels is ook dit aantoonbaar plagiaat”, vindt Bolland.

Respectloos

The Metamorphosis was een succes in China en zou inmiddels vele miljoenen euro’s hebben opgeleverd. “Het gaat mij niet om geld, maar puur om de rechtvaardigheid en het juiste”, zegt Bolland. Hij had dan ook liever gehad dat Ayanga, met wie inmiddels het eerste contact is gelegd, vooraf om toestemming had gevraagd. “Als je in plaats daarvan zo faliekant plagieert en zoveel anderen vinden dat nu ook, dan vind ik dat ik daar iets aan moet doen. Want het is ook respectloos.”

“Een schikking zou het mooiste zijn, want ik haat advocaten”, lacht Bolland. “Het hele juridische traject kan mij gestolen worden. Het gaat onnodig veel tijd en energie kosten en dan moet ik ook nog naar Hong Kong. Prachtig hoor, maar liever voor een vakantie.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD