Geheim: Waarom droeg prinses Amalia een winterjas op haar eerste studiedag?

Eerste collegedag prinses Amalia.
Door: Jos La Grande
05-09-2022

Het was goed voorbereid de eerste dag van prinses Amalia aan de Universiteit van Amsterdam. Niets tegen de journalisten zeggen was het advies van de Rijksvoorlichtingsdienst aan de kroonprinses, maar wel poseren voor de aanwezige fotografen. Daarna geldt de mediacode en is het de bedoeling dat de prinses met rust wordt gelaten.

Hoewel het lidmaatschap van het Amsterdamse studentencorps nog even op zich laat wachten, is het de afgelopen dagen tijdens de introductieweek best goed gegaan. De prinses werd ondanks dat ze een opvallende deelnemer was aan de sociale activiteiten met rust gelaten.

Ingang Roeterstraat

Toen ze, netzoals alle andere eerstejaars, zich maandag meldde bij de ingang Roeterstraat voor haar studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) kon het niet uitblijven dat de media beelden van haar eerste college dag maakten. Amalia ging daar handig mee om.

Zonder ouders in de buurt zette ze een paar pasjes naar voren, keek ze recht in de lenzen van de fotografen, ontweek de vragen over onder meer het studentencorps en terwijl ze wegliep zwaaide ze nog even vrolijk naar de cameramensen.

Bloedheet

Terwijl het zweet van de voorhoofden van mede-studenten en omstanders gutste, vroeg men zich ter plekke waarom Amalia een winterjas had aangetrokken voor haar eerste hoorcollege. Want deze 5e september tikte de thermometer bijna 27 graden aan. Het was een bloedhete, klamme maandag in de hoofdstad.

Het antwoord is heel simpel. Het was afspraak. Voor de fotografen wilde de prinses niet ongeflatteerd in alleen blouse of een polo op de kiek. Ze is evenals haar moeder koningin Máxima nu al een bewezen mode-icoon. Ondanks de hitte kleedt de crême winterjas goed af op de witte broek en de witte sneakers. De bijpassende witte linnen tas met daarin een laptop en de boeken hoort ook bij de standaarduitrusting van een doorsnee student. Amalia is vanaf nu student!

Exclusieve fotografie: Jurjen Donkers

Meer DenD