Gemeente Almere financieel uitgekleed door Floriade

Floriade meer geld
Door: Jos La Grande
08-04-2021

Of er nog even €15 miljoen belastinggeld kan worden overgemaakt op de bankrekening van de Floriade. De polderstad gaat een hoge prijs betalen voor de prestigieuze landbouwtentoonstelling in 2022.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Burgemeester Frank Weerwind, die mogelijk op de nominatie staat om toe te treden tot een nieuw kabinet met D66, en zijn wethouders zijn geschrokken.

Want de rekening voor de burgerij van Almere loopt snel op en de ervaringen bij andere edities van de Floriade zijn alle behalve rooskleurig. Ook toen waren er financiële tekorten en ook nu moet worden afgewacht of de bezoekersaantallen niet te rooskleurig zijn ingeschat. Voldoende sponsors ontbreken nog.

Honorering

Almere is aandeelhouder van de Floriade dat als thema heeft gekregen ‘Growing Green Cities’, maar is de regie volgens volgens de PvdD volledig kwijt.

De Nederlandse Tuinbouwraad is licentiehouder en mede-organisator van de expositie.

De interim-directeur Pieter Cloo van de Floriade heeft al aangekondigd dat hij vertrekt na een rel over zijn honorering (€270.000 per jaar). Dat is €100.000 meer dan dat van een minister.

De gemeente heeft inmiddels €60 miljoen in de Floriade gestopt. En daar blijft het dus niet bij. Het ‘nieuwe’ geld zal worden gebruikt voor de inrichting van het expositieterrein.

De gemeenteraad van Almere kijkt met stijgende verbazing naar het miljoenendebacle dat dreigt. Er zijn ook twijfels gerezen over de kabelbaan die gepland is op het terrein.

Almere is van plan om later een stadswijk te gaan bouwen op het Floriadeterein.

Meer DenD