Gendertwijfel in beroep tegen uitspraak radiospotje

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Gendertwijfel gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie over hun radiospot die eerder dit jaar te horen was, laat de organisatie in een verklaring weten. De commissie oordeelde eerder deze week dat de campagnespot over de nieuwe Transgenderwet nodeloos kwetsend was, meldde het Transgender Netwerk Nederland, dat samen met de organisatie WOMEN Inc. bezwaar had gemaakt. Gendertwijfel stelt nu dat een maatschappelijk debat met het oordeel in de kiem wordt gesmoord.

Gendertwijfel noemt het oordeel van de commissie een “zeer verrassende uitspraak, omdat dit een zeer subjectief oordeel is”. “Genderdysforie is een serieus onderwerp, dat vraagt om een waardige en goede toon. Sinds het ontstaan van de campagne is het altijd ons doel geweest op die wijze een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke en politieke debat. De uitspraak van de Reclame Code Commissie laat zien dat er in gevoelige maatschappelijke thema’s vrijwel geen ruimte is voor tegengeluid. Wij gaan dan ook in beroep tegen deze uitspraak.”

De campagne is volgens Gendertwijfel “bedoeld om een bijdrage te leveren aan een open en democratisch debat”. “Dit is nodig, omdat er in de maatschappij verschillende opvattingen bestaan over de nieuwe Transgenderwet.” Het “kapittelen en de mond snoeren van een van de betrokken partijen” laat volgens Gendertwijfel “de willekeur en subjectiviteit in dit debat zien”.

Kwetsbare groep

De Reclame Code Commissie vond met name de tekst die door een vrouw werd uitgesproken kwetsend, namelijk: “Mijn dochter kan zich registreren als man. Onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar. Geslacht is toch geen keuze?!” Het gaat over een kwetsbare groep mensen, stelde de Reclame Code Commissie, “namelijk over (jonge) transgenders”. “Het is daarbij weliswaar duidelijk dat de vrouw haar eigen mening geeft. Zij doet dit echter op een toon die niet anders kan worden opgevat dan spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend.” De commissie publiceert het oordeel zelf pas als het onherroepelijk is.

In het wetsvoorstel is geen verklaring meer nodig van een deskundige om in de geboorteakte het geslacht aan te passen. Ook komt de leeftijdsgrens van zestien jaar te vervallen om zo’n aanpassing te laten doorvoeren. De Tweede Kamer vergadert er in juni verder over, zo is de planning.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.