Gezondheidsalarm Chantal Janzen: ‘Ik voelde een knobbel’

Chantal Janzen
Door: Eva Steins
15-01-2021

Jaren geleden kreeg Chantal Janzen de schrik van haar leven . De presentatrice vertelt in haar column dat zij een knobbeltje in haar borst voelde.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In Chantal’s magazine &C dat deze editie in het teken staat van borsten doet Chantal haar verhaal. Zij voelde jaren geleden een knobbel in haar borst.

,,Een paar jaar later dacht ik dat ik een knobbel in mijn borst voelde. Daar liep ik best lang mee rond, en toen ik uiteindelijk een afspraak met de dokter maakte, zat er ook nog eens een enorme blauwe plek die ik zelf had veroorzaakt met mijn geduw en gepor om ‘m goed te kunnen voelen.”

Onderzoek

Chantal besloot zich toch te laten onderzoeken en maakte een afspraak voor een mammografie. Een vervelende ervaring, aldus de presentatrice.

,,Nee, je legt je borst – die al pijnlijk aanvoelt – op een ijskoude glazen plaat waarna er een andere plaat bovenop zakt. En deze zakt dus zo ver naar beneden dat je borst bijna verdwenen is, zo plat”, schrijft Chantal.

Haar pijn werd verergerd door de blauwe plek die zij had veroorzaakt.

,,Dit doet sowieso al pijn, maar door die blauwe plek was het een hel. Mijn afspraak viel aan het einde van de dag en de dienstdoende radioloog kon waarschijnlijk geen tiet meer zien.”

Uitslag

Toen kwam het verlossende woord: er bleek niets aan de hand te zijn met Chantal’s borst.

,,Toen ik de uitslag van hem kreeg, keek hij luid zuchtend naar de beelden en zei met rollende ogen: ‘Mevrouw, dit is gewoon klíerweefsel.'”

Toch ging Chantal met een vervelend gevoel naar buiten, maar dat had alles te maken met de botte aanpak van de radioloog.

,,Op zo’n toon van: daar heb je weer zo’n aanstelster. Meteen klikte hij het beeld weg en ik voelde me verschrikkelijk. Niet om de uitslag, want die was fantastisch, maar ik had me veel zorgen gemaakt en dan verwacht je op z’n minst een beetje empathie. Met een rooie kop van schaamte en ongemak antwoordde ik ook nog ‘sorry’.”

Bang

Chantal heeft jaren lang last gehad van hoe de radioloog haar onderzoek heeft aangepakt.

,,Ik ben die kamer uit gevlucht en was daarna jarenlang huiverig voor onderzoeken om iets uit te sluiten, zoals borstonderzoeken. Maar hoe dom is dat? En dan vooral van die radioloog, die er door zijn gedrag voor kan zorgen dat een vrouw zich voorlopig niet durft te laten onderzoeken. Ik kan er nu nog kwaad om worden.”

LEES OOK:

Chantal Janzen open over onzekerheden en jaloezie

Meer DenD