Giel Beelen onder vuur na verkopen gevaarlijke ‘guru-druppels’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Giel Beelen verkoopt ‘guru-druppels’ die ervoor moeten zorgen om ’toegang tot je innerlijke guru te krijgen’. Bij consumentenprogramma Radar nemen ze het middeltje onder de loep en komen ze tot de conclusie dat de druppels gevaarlijk zijn.

Nadat de Lexmond-zussen onder vuur lagen vanwege hun ‘zweverige’ uitspraken, is het nu de beurt aan Giel Beelen. De radiomaker heeft een platform opgericht en in de webshop verkoopt hij tegenwoordig flesjes ‘Shambala’. Voor de prijs van veertig euro krijg je volgens de beschrijving ’toegang tot je innerlijke guru’.

Tikkende tijdbom

,,Het is een kruidenmiddel, maar wat je in feite aan het slikken bent is een antidepressivum”, stelt farmacoloog Thomas Dorlo in Radar. ,,Ik weet niet exact hoeveel van de stoffen erin zitten en ik denk dat de producent het ook niet exact weet en dat het er daarom niet op staat.”

De bijwerkingen kunnen daarom volgens hem extreem zijn. Hij legt uit dat het tot een verhoging van het serotonineniveau, ook wel het gelukshormoon genoemd, kan leiden. ,,En als dat te hoog wordt dan dat tot bijwerkingen leiden. In extreme gevallen zelfs tot iets wat serotonineshock heet.” Hij noemt het middeltje ook wel een tikkende tijdbom.

Renger Witkamp, ook farmacoloog, vindt dat het middel verboden zou moeten worden. ,,Potentieel is deze combi gevaarlijk want wat er gebeurt is dat je hersens ontsporen, ontregelen.”

Kijkers verbijsterd

Het lijkt erop dat Giel zelf het gevaar van de druppels niet inziet. Ook zegt hij dat het heel normaal is dat gebruikers niet precies weten wat er in de kruidendruppels zit. ,,Dat weet je nooit!”, aldus Giel. Wel weet hij zeker dat de druppels werken. ,,Na een paar weken gebruik dacht ik: wat zit ik er lekker in en dat wilde ik delen met de wereld.”

De druppels van Giel maken behoorlijk de tongen los op Twitter. ,,Die plaatjesdraaier is aardig doorgedraaid”, zo twittert iemand. En een ander: ,,Hij betwijfelt het onderzoek van de wetenschapper. Nee het is goed, we geloven jou wel domme hipster.”

Tags

GIEL BEELENONDER VUURRADAR

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck