Goede voornemens voor uw volslanke kat

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

In Nederland groeit het aantal katten met overgewicht. Uw kat kan dikker worden na castratie, maar verveling en te weinig lichaamsbeweging spelen ook vaak een rol. Het ziet er misschien wel gezellig uit zo’n “dikkie-dik” poes of kater, maar overgewicht is ongezond en kan leiden tot bijvoorbeeld diabetes. Begin daarom het nieuwe jaar met het goede voornemen om uw kat af te laten vallen. Twijfelt u of uw kat te dik is? Bespreek dit dan met uw dierenarts, die kan gelijk een medische oorzaak uitsluiten of behandelen.  

Normaal gesproken eet een kat meerdere keren per dag kleine hoeveelheden. Hier is zijn spijsvertering op ingesteld. Daarom kan onbeperkt voeren een goed idee zijn. Maar sommige katten worden helaas te dik wanneer ze de hele dag brokjes hebben staan. Wanneer u dit dan verminderd kan dit frustratie bij uw kat opleveren, hij kan niet bedenken dat het gezonder voor hem is om wat af te vallen. Wat u dan kunt doen is hem over meerdere keren per dag voer geven. Dit kan bijvoorbeeld door een voerautomaat neer te zetten. Deze kan u voor een aantal keer per dag en nacht instellen. Neem de nacht hierin ook mee, veel katten willen ook graag in de nachts wat eten. Er zijn trouwens ook brokjes en natvoer te koop die meer verzadiging geven en minder calorieën bevatten.  

Tip 1: Stapje voor stapje afvallen.  

Naast het feit dat het gezonder voor uw kat is om op gewicht te zijn, wordt hij vaak ook actiever nadat hij is afgevallen. Laat hem in kleine stapjes afvallen. Het is ongezond voor hem als hij te snel afvalt! Geef hem geen tussendoortjes meer of als u dit wilt doen, geef dan wat van zijn brokjes. Natvoer bevat trouwens minder calorieën dan brokjes en het bevat meer vocht. Dus u kunt beter een combinatie van nat- en droogvoer geven.  

Tip 2: Laat je kat werken voor zijn eten.  

Verveling speelt vaak ook een rol bij overgewicht. Laat uw kat daarom werken voor zijn eten. Dan slaat u twee vliegen in een klap. Hij krijgt meer beweging én hij krijgt een beloning voor het harde werken. U kunt beginnen door een portie van zijn brokjes, brokje voor brokje, weg te gooien, hier kan hij dan lekker achteraanrennen. Daarnaast kan u ook voerpuzzels gebruiken waaruit hij dan brokjes moet hengelen en langzamer gaat eten.  

Tip 3: Bewegen, bewegen, bewegen 

Laat uw kat(ten) meer bewegen door regelmatig met hem te spelen. Laat hem de ‘prooi’ besluipen of naar het vogeltje aan een hengel springen. Hem met een speelhengel laten rennen over meubels en klimmen in palen is een goede workout. Zeker als u dit een paar keer per dag, ongeveer 15 minuten, doet. Bouw het spelen echter wel op, hij is misschien al een tijdje niet meer gewend om in beweging te komen en dan kan veel spelen belastend zijn voor bijvoorbeeld zijn gewrichten. 

Kirsten Meijer, Tinley-gedragstherapeut voor katten 

Tags

DIERENKATTEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck