Voorlopig geen Gouden Koets op Prinsjesdag

Gouden Koets
Door: Eva Steins
08-09-2020

We zien de Gouden Koets voorlopig niet terug op Prinsjesdag. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De Gouden Koets keert na de restauratie niet terug naar de Koninklijke Stallen, maar wordt van juni tot november tentoongesteld in het Amsterdams Museum. Het gebruik van de Gouden Koets staat al jaren ter discussie. In de Tweede Kamer en daarbuiten is daarom regelmatig gepleit om de Gouden Koets niet meer te laten uitrijden maar in een museum te parkeren.

Slavernij

De afgelopen jaren kwam de koets onder vuur te lichten vanwege de zijkant van de koets. Over het gehele zijpaneel van de koets staat een tafereel afgebeeld wat ophef veroorzaakte. Critici spreken van ‘verheerlijking van het slavernijverleden’ en wijzen hierbij op de racistische kenmerken die te zien zijn op het zijpaneel ‘Hulde der koloniën’. Op het zijpaneel staat een witte vrouw op een troon afgebeeld. Daaromheen zijn mensen te zien met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken bij haar voeten leggen.

LEES OOK:

Ook geen balkonscène op Prinsjesdag

Reactie Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander reageerde op de ophef rondom de Gouden Koets. “Ik volg de discussie, maar neem er niet aan deel”. Ook zei de koning afgelopen zomer dat het omstreden paneel niet zal worden verwijderd. ,,Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed.”. Het besluit staat voorlopig dat de koets onderdak zal vinden in het Amsterdams Museum. Het is overigens geen definitief besluit. Of het rijtuig daarna weer op Prinsjesdag zal worden gebruikt is nog onduidelijk. De koets is eigendom van het Koninklijk Huis. 

Traditie

Het besluit is gemaakt: de Gouden Koets keert na de huidige restauratie niet terug naar Den Haag, maar zal worden tentoongesteld in het Amsterdams Museum. Hiermee keert de koets terug naar waar hij vandaan komt. In 1898 werd de koets geschonken aan koningin Wilhelmina tijdens haar inhuldiging. Wilhelmina gebruikte de koets voor het eerst in 1901, tijdens haar huwelijk met Prins Hendrik.

Meer DenD