Groots cadeau van Max Verstappen aan Oranjelegioen

MAX VERSTAPPEN KONING VAN ZANDVOORT
Door: Jos La Grande
05-09-2021

Wat een zalige middag met de winst van Hollands Glorie Max Verstappen op het Circuit van Zandvoort. In een kolkende Oranjezee op de tribunes langs het F1-circuit was de nu al legendarische raceheld die de Dutch Grand Prinx 2021 op zijn naam schreef.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Met deze kolossale overwinning werd Max Verstappen tot KONING van Zandvoort gekroond

Het was nagelbijten voor de miljoenen fans thuis en de bijna 100.000 gelukkigen die een kaartje hadden weten te bemachtigen voor dit nu al historische evenement. Max bleef zijn kwelgeest, de huidige wereldkampioen Lewis Hamilton voor.

De Brit stelde alles in het werk om het Oranjefeestje te verpesten. Het was secondenwerk dat wel, maar Max bleef ijzig kalm onder de enorme druk op zijn smalle schouders.

Max wint
ZANDVOORT – Max Verstappen (Red Bull Racing) viert het winnen van de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. ANP KOEN VAN WEEL

Strategische zet

Al vanaf poleposition was Max van plan het heft niet meer uit handen te geven. En dat lukte wonderwel. Elke strategische zet van Lewis en zijn Mercedes-team werd beantwoord door een tegenzet van de Red Bulls: het was hogere wiskunde in de pitstop.

Wat wil je als Nederlandse coureur nog meer als je Zandvoort wint, het raceciruit dat zo lang het zonder de wereldtop moest stellen. Nikki Lauda won de laatste editie in 1985, 36 jaar later neemt Max de palmares over. Hij scoorde maximaal in het puntenklassement voor het WK, maar ook de Heinekengroene glazen bokaal.

Maar niet alleen won Max Verstappen vandaag, héél Nederland won. De F1-baas Domenical zei voorafgaande aan de race dat de organisatie van de Dutch Grand Prix van een andere orde was dan in de rest van de wereld. En dat mogen de organisatoren, maar ook alle instanties die hun nek uitstaken om het spektakel naar Nederland te halen, in hun zak steken.

Oppepper

Het Wilhelmus werd magistraal gezongen door zangeres Davina Michelle, het ging door merg en been.

Deze eerste Zandvoort-editie is ook een opppepper voor prins Bernhard die de afgelopen maanden bedolven werd met kritiek en negativiteit. Hij en zijn team, onder leiding van toernooidirecteur Jan Lammers, hebben het mooi gefikst. Het was met recht een wereldprestatie, die een jaar later werd geleverd dan oorspronkelijk gepland. Want corona gooide roet in het eten.

Het waren niet alleen de milieu-organisaties die tot op het laatste moment bij de rechter het racefestijn probeerden te verhinderen, het verzet zat in alle lagen van de samenleving. Koning Willem-Alexander trok zich er niets van aan. Hij was er zaterdag al bij de kwalificaties en ook deze zondag genoot hij opnieuw van de Max Mania.

Volgend jaar weer, spraken de honderdduizenden fans af. En zo is het: er komen zeker nog twee edities. Dat is contractueel vastgelegd, maar de sublieme organisatie zal de F1-bobo’s niet zijn ontgaan in deze coronatijd.

Max Verstappen wint Zandvoort

Meer DenD