Grootste kerstmenu van Nederland in het LAM museum

Het grootste kerstmenu in het LAM museum!
Door: Jos La Grande
07-12-2021

Het LAM museum in Lisse verzamelt feestgerechten om samen hét kerstmenu van Nederland te bouwen. ,,Als foodart museum maken we een portret van Nederland aan de hand van de lievelingsgerechten van de mensen die er wonen”, zegt museumdirecteur Sietske van Zanten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op hetkerstmenuvannederland.nl kan iedereen zijn onmisbare feestgerecht toevoegen, liefst met een anekdote of toelichting. De resultaten zijn voor iedereen te zien. Kunstenaar Tom Heerschop vertaalt de inzendingen tot een groots kerstkunstwerk in het LAM museum.

Charlotte Russe

Foodie en televisiepresentatrice Janny van der Heijden eet deze kerst de Charlotte Russe van haar moeder met roze lange vingers, actrice Anne-Marie Jung maakt Eton Mess van zelfgebakken meringues en aardbeien met slagroom (want zo lekker én goed voor de lijn), kunstenaar Koos Buster zet het liefste de kaasaardappelschotel van zijn vader op tafel. Thomas, de 11-jarige LAM-fan die in de vakanties dagelijks het museum bezoekt, gaat voor knakworstjes in croissantdeeg. 

Ter voorbereiding van het project vroeg het LAM museum al een aantal ambassadeurs naar hun lievelings feestgerecht. Sietske van Zanten: ‘Het was bijzonder om te merken hoe snel en enthousiast iedereen reageerde. Het denken aan je favoriete kerstgerecht brengt herinneringen boven. Het is een nostalgische reis door jaren, plekken, geuren, geluiden en dierbare mensen.’

Kerstmenu

Via hetkerstmenuvannederland.nl kan iedereen zíjn gerecht toevoegen, of het nu een amuse, bij-, voor- hoofd- of nagerecht is. Een korte of langere toelichting is meer dan welkom. ‘De gerechten zijn zorgvuldig gekozen; daar zitten altijd interessante verhalen achter’, zegt Sietske van Zanten.

BEKIJK HIER HET GROOTSTE KERSTMENU VAN NEDERLAND

Meer DenD