Grote eer voor André van Duin: toespraak op de Dam

Door: Charlotte Wijnen
04-05-2021

André van Duin spreekt vanavond op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Hij vindt het een grote eer dat hij de toespraak op de Dam mag houden: ,,Dat doe je maar één keer.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Zelf was hij wel verbaasd dat hij werd gevraagd. ,,Ik ben van na de oorlog, en hier thuis in Rotterdam werd er niet over gepraat.” Zijn vader werd bij een razzia opgepakt en moest werken in Duitsland, maar hier werd nooit over gesproken. Als André ernaar vroeg antwoordde zijn vader: ,,Ach jongen, dat wil je niet weten.”

Best spannend

André vertelt in het AD dat hij het ‘best spannend’ vindt. ,,Een paar maanden geleden zei ik meteen ja, maar nu het zo dichtbij is begint het te kriebelen.” Het moet meteen goed gaan volgens André, maar tegelijkertijd is het een ernstig onderwerp. ,,Het luistert nauw. Je wil het juiste zeggen, voor die plek en dat tijdstip, en je wil vooral geen mensen beschadigen.”

Koesteren

Volgens van Duin moeten we de vrijheid koesteren, en is het zeker niet vanzelfsprekend. Hij is van de eerste generatie die in zijn leven geen oorlog heeft meegemaakt en de welvaart heeft zien groeien. Dat is een prachtige tijd vindt André, maar of het zo blijft vraagt hij zich af. ,,Als ik tv kijk of kranten lees, twijfel ik daar weleens aan. Mensen komen te snel en te vaak tegenover elkaar te staan.”

Het zou goed kunnen dat dat de reden is waarom André is gevraagd voor de toespraak. ,,Er zullen best mensen zijn die mij niet mogen, maar ik ervaar niet zoveel vijandigheid. Zeker de laatste jaren is die algehele waardering enorm gegroeid, dat maakt me wel verlegen.”

Alleen

Het is voor André de eerste herdenking zonder zijn man Martin. Maar dat geldt voor meer dingen vertelt hij: ,,Eerste kerst alleen, eerste verjaardag alleen. Dat is bijzonder en verdrietig.”

Op 4 mei gingen hij en Martin altijd naar het homomonument bij hun om de hoek. ,,Op de Dam liggen niet het hele jaar door bloemen, maar bij het homomonument wel. Het is een intieme bijeenkomst.”

Martin en André zijn nooit eerder samen op de Dam geweest. ,,Het is dus ook mijn eerste keer daar.”

Meer DenD