Hadewych Minis gaat dansen in soloshow

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

AMSTERDAM – Actrice Hadewych Minis gaat in haar eerste solovoorstelling Minis Plus naast acteren en zingen ook dansen. Dat vertelde zij dinsdag bij de presentatie van de speellijst van haar voorstelling, waarmee zij komend seizoen door Nederland reist.

“Voor de voorstelling heb ik teksten geschreven over moederschap tot midlifecrisis”, legt ze uit. “Ik ga deels eigen muziek spelen maar ook covers. En ik dans voor het eerst op het podium.”

De actrice heeft naar eigen zeggen altijd de behoefte gevoeld om grenzen op te zoeken en zich op nieuwe manieren te uiten. “Ik heb met twee choreografen gewerkt aan onder meer een flamenco op het ritme van de woorden van de speech die Oprah Winfrey hield bij de Golden Globes over #TimesUp. En ik ga een hiphop-choreografie dansen over m’n gevecht tussen kracht en kwetsbaarheid.”

Feministisch betoog

In de voorstelling verkent Minis het ‘vrouw-zijn in alle facetten’. “Ik denk dat veel vrouwen van mijn leeftijd bezig zijn met de vraag waar ze voor staan in het leven, hoe zij zich willen positioneren”, legt de actrice uit. “Waar ga ik naar toe, wat wordt er van mij verlangd? Je bent natuurlijk nooit alleen maar één vrouw. Ik ben moeder, echtgenote, actrice, dochter, zangeres, huisvrouw, vriendin en buurvrouw. Het is een uitdaging om dat alles te combineren en te laten slagen.”

Al die facetten moeten de revue passeren in haar nieuwe show die 5 november in première gaat in theater De Kleine Komedie in Amsterdam. “Ik wil met persoonlijke verhalen proberen een beeld te schetsen van de vrouw anno 2018, zonder dat ik een expliciet feministisch pleidooi of betoog ga houden”, legt Minis uit.

Oud schoolgebouw

De actrice is op dit moment Minis Plus aan het schrijven; de eerste try-outs zijn deze zomer te zien op festival De Parade. “Ik heb een lokaal in een oud schoolgebouw waar ik mijzelf dwing tot het schrijven van teksten en het bedenken van acts”, vertelt ze. “Mijn gezin gunt me de tijd en de ruimte om hier al mijn energie in te stoppen. Creativiteit moet je soms afdwingen; ik heb gelukkig een stok achter de deur, want de tour is geboekt. Over twee maanden moet ik iets hebben waar ik trots op ben en achter sta.”

De kaartverkoop voor de tournee is deze week van start gegaan; de speellijst is dinsdag op haar website geplaatst. Minis was tot 2013 verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast speelde zij in talloze films en series. Ze won twee Gouden Kalveren, voor Borgman en Bloed zweet en tranen. Ook bracht zij twee albums uit.

 

BuzzE

 

 

Tags

HADEWYCH MINISTHEATER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck