Het Haga-ziekenhuis pakt Barbie-rel aan

Door: DitjesDatjes
05-04-2018

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben stiekem het medisch dossier bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie.

Het ziekenhuis doet intern onderzoek. Een woordvoerder bevestigt donderdag de berichtgeving van EenVandaag, dat van de kwestie op de hoogte is gebracht via een tipgever. Barbie werd begin dit jaar in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

Tientallen

Medewerkers hebben in het dossier van Barbie lopen ’neuzen’ via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft. Het bekijken van medische privégegevens mag alleen als er een medische betrokkenheid is bij die patiënt.

Hoewel het onderzoek nog tot half april duurt, is het volgens de woordvoerder nu al wel duidelijk dat deze interne richtlijn door tientallen medewerkers niet is nageleefd.

Ontslag

„Wij zijn hier echt van geschrokken”, aldus de zegsman. Het ziekenhuis gaat medewerkers die de regels hebben overtreden daarop aanspreken. Werknemers die voor de eerste keer in de fout zijn gegaan krijgen een waarschuwing. Maar tegen personeel dat vaker in de fout is gegaan, worden disciplinaire maatregelen getroffen, mogelijk zelfs ontslag, aldus de woordvoerder.

Dat regels zijn overtreden, was al bekend bij het ziekenhuis. „Dit kwam aan het licht bij periodieke controles die wij uitvoeren.” Het ziekenhuis heeft Barbie op de hoogte gebracht.

Meer DenD