Hans Klok slaat een nieuwe weg in

Hans Klok
Door: Vanessa Bontje
17-04-2021

Een nieuwe rol is weggelegd voor Hans Klok. De wereldberoemde illusionist heeft na een teleurstellend jaar, waarin corona zijn Las Vegas-shows om zeep hielp, zijn pijlen gericht op Kerstcircus Haarlem. Niet alleen zal hij daar komende winter optreden, ook gaat hij jong talent begeleiden. ,,Ik geef het stokje een beetje door.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een ervaring rijker, maar een illusie armer is Hans Klok begin dit jaar teruggekeerd uit Las Vegas. De 52-jarige, vliegensvlugge illusionist verhuisde in 2019 samen met zijn partner Dann van Ling naar de Amerikaanse gokstad. Hij had er een monsterdeal gesloten met hoteleigenaar MGM, waarvoor hij gedurende tien jaar shows zou verzorgen. Een lang leven was dit avontuur niet beschoren.

Naar mate corona in de wereld een verlammend effect op onder andere horeca en entertainment had, zat er voor de geboren Purmerender niets anders op dan zijn meubelen weer terug te verschepen naar Nederland.

Vanuit zijn oude vertrouwde loods in IJmuiden werkt hij opnieuw aan een comeback, in… het circus! ,,Rond de feestdagen in december ben ik als hoofdact te zien in Kerstcircus Haarlem”, vertelt hij. ,,In een tent die wordt opgezet in het Reinaldapark ga ik mijn trucs laten zien.”

Het Kerstcircus Haarlem maakt onderdeel uit van Kerstcircussen Nederland, dat komende winter in Haarlem, Enschede, Apeldoorn, Heerhugowaard en Almere shows voor het hele gezin gaat maken. Een flinke operatie, waar voor Hans niet alleen een rol als illusionist is weggelegd.

,,Naast optreden, zal ik een stukje als spreekstalmeester voor mijn rekening nemen. Ook ben ik ambassadeur van Kerstcircussen Nederland en zal ik coach zijn voor jong talent”, vertelt hij.

,,Of ik als illusionist mijn stokje aan het doorgeven ben? Een beetje wel”, antwoordt hij desgevraagd. ,,Al zal ik wel op kop blijven lopen! Ik ben juist met het klimmen der jaren steeds ambitieuzer aan het worden. Maar als ik heel realistisch ben, moet ik wel zeggen: ik zou nog wel twintig jaar als illusionist te zien willen zijn, maar of dat ook gaat… Daarom is het mooi om nieuw talent te gaan begeleiden en mijn kennis met hen te delen.”

,,Het is ook belangrijk dat Hans doorgeeft wat hij weet”, vult producent RenĂ© Duursma aan. ,,Dat is voor het vak van illusionisten belangrijk voor het voortbestaan. En van wie kun je dat beter leren, dan van iemand die wereldwijde bekendheid heeft gekregen door zijn acts?”

Hans ziet regelmatig hoe zijn optredens worden nagedaan door opkomend talent. ,,Een groot compliment vind ik dat. Dan zie ik hoe ze invulling geven aan de act die ik heb uitgevoerd en dat maakt me trots. Ik denk dat ik wel de meest gekopieerde illusionist van het moment ben.”

De illusionist wordt in de piste bijgestaan door vijf medewerkers, onder wie zijn partner Dann. ,,Hij ondersteunt mij en dat kan hij, als ‘goocheljunk’ zoals ik hem noem, heel goed. In tegenstelling tot mij is Dann echter liever op de achtergrond. Hij mag nog wel iets meer leren dat hij, met zijn talent, minder bescheiden hoeft te zijn.” Met een knipoog: ,,Misschien moet ik hem daarin ook nog een beetje meer coachen!”

Meer DenD