Harald en Haakon keuren koninklijk schip goed voor vaarseizoen

Door: DitjesDatjes
07-05-2021

De Noorse koning Harald en zijn zoon kroonprins Haakon kunnen binnenkort weer gebruik maken van hun koninklijke schip. De bemanning is getraind en het schip opgepoetst. Donderdag kwamen de twee in de haven van Oslo persoonlijk kijken of alles in orde was, waarna de koning officieel zijn goedkeuring gaf.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Aan boord werden Harald en Haakon ontvangen door de commandant en ontmoetten ze de bemanning. Daarna inspecteerden ze het schip. De afgelopen weken is er keihard gewerkt om de Royal Yacht klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Touwen zijn vervangen, de vloer is geschrobd en er is geverfd zodat het schip er weer piekfijn uitziet.

Sinds 1948 wordt het koninklijke schip, een geschenk van de Noorse bevolking aan koning Haakon VII, ieder jaar traditiegetrouw geïnspecteerd door de koning. Het wordt gebruikt voor festiviteiten of om er een tocht mee te varen. Toen koning Harald en koningin Sonja in de zomer van 1997 hun 60-jarig jubileum vierden, werden de gasten bijvoorbeeld uitgenodigd voor een reis van Trondheim naar Lofoten.

Het schip is een van de twee overgebleven koninklijke jachten ter wereld. De andere is het Deense koninklijke jacht, Dannebrog.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD