Harm Edens: belangrijk om lol te maken met taal

Door: DitjesDatjes
22-04-2021

In het SBS6-programma 10 voor Taal nemen twee BN’er-koppels het iedere week tegen elkaar op om te bepalen wie het beste taalgevoel heeft. Harm Edens is de presentator van dienst en moet het geheel in goede banen leiden. “Soms is het ook lijden met een lange ij als er veel fouten gemaakt worden”, zegt Edens lachend in gesprek met het ANP.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het programma 10 voor Taal werd tot en met 2009 uitgezonden door de NPO, maar is nu in het nieuw gestoken door SBS6 en vanaf donderdag na een afwezigheid van twaalf jaar dus weer te zien. De 59-jarige presentator heeft tijdens de opnames veel gelachen en geleerd over het taalniveau van de deelnemende BN’ers. “Er zijn wel gierende blunders gemaakt”, bekent hij. “Maar alle teams zijn aan elkaar gewaagd.”

Onder anderen de zangers Nick & Simon, sportpresentatoren Dione de Graaff en Toine van Peperstraten en schrijvers Kluun en Heleen van Royen testen in het programma hun taalkennis. “Intelligente BN’ers waren wel een vereiste voordat ik ‘ja’ zei om dit te gaan doen”, grapt Edens. Het is volgens hem een fijne samenstelling geworden. “Nick en Simon zijn bloedfanatiek en Toine probeerde een keer een woord te spellen wat niet helemaal goed ging, dus dat was al met al erg grappig.”

Lol maken

Het programma heeft volgens Edens “een nobel en achterliggend doel” waarbij hij hoopt dat de kijker er door middel van amusement taalkundig iets van kan opsteken. “Het moet geen saai Dictee der Nederlandse taal worden, het moet leuk zijn”, vindt hij. “Het is geslaagd als mensen zo stiekem toch 50 minuten met taal bezig zijn en denken ‘goh, dat ging beter dan ik dacht’ en dan daarmee verder gaan”, aldus de presentator. “Het gaat om veel lol maken met taal.”

Hoewel de eerste reeks donderdag pas van start gaat, heeft Edens al nagedacht over twee mogelijke teams die het in een eventueel nieuw seizoen tegen elkaar op kunnen nemen. De uitkomst biedt de tv-kijker volgens hem een interessante taalstrijd. “Twee acteurs uit Goede Tijden, Slechte Tijden tegenover de Dichter des Vaderlands en de Denker des Vaderlands, dat lijkt me nou leuk!”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD