Harry de Winter: François lachte toen we hem vroegen voor Lingo

Door: DitjesDatjes
13-09-2021

De overleden presentator François Boulangé moest heel hard lachen toen producent Harry de Winter hem in 1992 vroeg om het stokje over te nemen van Robert ten Brink. Dat vertelt producent Harry de Winter, die toentertijd als baas van IDTV verantwoordelijk was voor het programma.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“François was ontzettend intelligent en hij had spelletjes maken in zijn bloed zitten”, aldus De Winter. “Hij was eindredacteur van alle grote spelletjesprogramma’s uit die tijd: Boggle, Triviant, Lingo. Inhoudelijk overzag hij alles.” Boulangé rolde heel toevallig bij productiehuis IDTV naar binnen: “Hij groeide heel snel binnen het bedrijf, hij heeft geholpen de spelletjesafdeling groter en sterker te maken.”

Toen Robert ten Brink besloot dat hij bij John de Mol grotere shows wilde gaan maken, was hij net op vakantie met De Winter. “We stonden op een bergtop in Spanje, waar twee telefooncellen waren. Robert stond links met John te bellen over zijn toekomstplannen, ik hing aan de lijn met François over wie hem op moest gaan volgen. Hij moest heel hard lachen toen ik opperde dat hij het zelf maar moest gaan doen.”

IDTV en de VARA hadden al talloze screentests gedaan, maar niemand leek de schoenen van Ten Brink te kunnen vullen. “Het moest iemand zijn zonder groot ego, iemand die begreep dat het programma zelf de ster was”, legt De Winter uit. “François had echt nul ambitie vóór de camera. Maar hij wilde best een test doen en bleek precies de juiste toon aan te slaan. Hij oogde aardig en deskundig. Het was een gok die beter heeft uitgepakt dan iemand had durven vermoeden.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD