Heleen van Royen haalt uit naar Yolanthe Cabau

Heleen is geen vriendin van Yolanthe|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Heleen van Royen heeft keihard uitgehaald naar Free a Girl, de stichting van Yolanthe Cabau. In een bericht op Instagram heeft Free a Girl duidelijk gemaakt de beslissing om Pim Lammers een platform te geven tijdens de kinderboekenweek, te veroordelen. ,,Schrijvers en hun werk boycotten, daar help je niemand mee”, reageert Heleen.

Nadat organisator CPNB bekendmaakte dat Pim Lammers één van de kinderboekenschrijvers is dit jaar, ontstond er flinke ophef. Op social media werden de afgelopen dagen fragmenten uit een verhaal gedeeld dat Lammers in 2015 schreef. Het leidde tot veel boze reacties en zelfs doodsbedreigingen, waarna Lammers zich terugtrok.

Free a Girl

CPNB liet weten bewust te hebben gekozen voor Lammers als schrijver van het gedicht, ‘omdat zijn kinderboeken over een zeer actueel thema gaan: als kind jezelf kunnen zijn’. Ook meldde het CPNB dat de verhalen die Lammers voor volwassenen schrijft ‘soms schokken en schuren’, maar dat Lammers die verhalen ‘op geen enkele manier betrekt in zijn werk voor kinderen’.

Free a Girl deelde vervolgens een statement op Instagram. ,,Free a Girl veroordeelt de beslissing van de CPNB om een auteur een platform te geven tijdens de Kinderboekenweek die eerder een verheerlijkende boodschap over pedofilie heeft verspreid, ongeacht de context of de periode waarin dit gebeurde”, luidt het bericht. De stichting eist in het bericht dat CPNB ‘haar verantwoordelijkheid neemt om de kinderen en de samenleving te beschermen’.

Heleen haalt uit

Heleen van Royen is het absoluut niet eens met de stichting van Yolanthe. ,,En hoeveel meisjes zijn er bevrijd of beschermd dankzij dit statement? NUL”, reageert ze op Instagram. ,,Er zit alleen een auteur ondergedoken omdat hij met de dood wordt bedreigd. Een auteur die in 2015 een kort verhaal schreef over een maatschappelijk thema dat Free a Girl aan het hart gaat.”

Volgens Heleen moet de stichting blij zijn dat er auteurs zijn die over dit thema durven te schrijven. ,,Een kind dat zoiets heeft meegemaakt kan er wellicht later in zijn leven troost in vinden: hij was niet de enige, hij is niet alleen”, legt Heleen uit. ,,Schrijvers en hun werk boycotten, daar help je niemand mee. Integendeel, het is zeer kwalijk om leugens te verspreiden, want het verhaal is geen verheerlijkende boodschap over pedofilie. Ga met een schrijver in gesprek als je een verhaal niet begrijpt en maak hem niet monddood.”

Tags

FREE A GIRLHELEEN VAN ROYENYOLANTHE CABAU

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck