Henk Westbroek: Universal goochelt met wat marktconform is

Henk Westbroek vindt dat Universal “goochelt” met wat een marktconform percentage royalties is. Dat stelde de 73-jarige zanger in de rechtbank in Amsterdam, waar een zaak diende tegen het platenlabel. De Kunstenbond en BAM! Popauteurs klaagden namens Westbroek, Arriën Molema (Room Eleven) en Marinus de Goederen (a balladeer) Universal aan. Zij stellen dat er sprake is van “een oneerlijke verdeling van inkomsten uit muziekstreaming”.
Westbroek, Molema en De Goederen zouden door “oneerlijke afspraken” een kleiner deel van de opbrengsten uit muziekstreaming ontvangen dan wat redelijk zou zijn. De artiesten stellen dat Universal vasthoudt “aan verouderde royalties” (een percentage van de opbrengst van muziek dat door platenmaatschappijen aan artiesten wordt betaald). Hierdoor zouden artiesten te weinig terugzien van inkomsten die streamingdiensten genereren. Dat percentage heeft Universal volgens de advocaat van de artiesten recent “eenzijdig” verhoogd naar 20 procent. De drie muzikanten eisen een verhoging naar 50 procent.
De advocaat van Westbroek, Molema en De Goederen stelde dat inkomsten uit streamingdiensten nog geen belangrijke rol speelden toen zij hun contract bij Universal ondertekenden. Westbroek tekende zijn “jongste contract” volgens de raadsman in 1999, Molema en De Goederen in 2006. Ook stelde de advocaat dat Universal “een problematische machtspositie” heeft.
‘Gebruikelijk’
Universal noemt de eis van 50 procent “inhoudelijk niet terecht”. De advocaten stelden dat het moeilijk is om aan de hand van onder meer “succes of bekendheid van de artiest en diens muziek vast te stellen wat redelijk is”. Daarnaast zeiden ze dat 20 procent “gebruikelijk” is in de muziekindustrie. Ook zouden Westbroek, Molema en De Goederen volgens hen momenteel niet slechter af zijn dan in de tijd waarin er nog geen sprake was van inkomsten uit streamingdiensten.
Westbroek zei dat hij met Universal had willen onderhandelen. “Het kan toch niet zo zijn dat je eenzijdig vaststelt wat marktconform is?”, vroeg hij. Universal gaf daarop aan wel contact te hebben gehad met Westbroek. De Goederen wil een eind aan zijn contract met Universal, zodat hij zijn albums zelf kan exploiteren. “Dit is niet wat je wilt, maar met Universal valt echt niet te praten.” Molema wil met Universal opnieuw kijken naar wat “een eerlijke verdeling” is. Volgens hem is dat “50/50”.
De rechtbank doet op 20 augustus uitspraak in de zaak.
BuzzE