Herinneringen aan Mies Bouwman: Een van de Acht: Licht uit, spot aan…

Mies Bouwman
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Licht uit, spot aan.

Dat was de gevleugelde zijn van Mies Bouman als de finalisten in het witte stoeltje drie vragen moesten beantwoorden voordat de aan de lopende band mochten gaan zitten om prijzen te winnen.

HET gezicht van de Nederlandse televisie van de afgelopen eeuw is overleden. Mies Bouwman, de koningin van de Nederlandse tv, is niet meer. Op 88-jarige leeftijd is ze overleden.

De allerlaatste keer dat ze in het openbaar verscheen was een paar dagen voor haar 88e verjaardag. Mies zat in de ereloge van Koninklijk theater Carré, naast André van Duin en zijn vriend Martin, bij het Wereld Kerstcircus. Ze oogde kwiek, gaf iedereen een stevige hand. Ze had vlak voor de jaarwisseling nog een kleine verjaardagsparty georganiseerd in verband met haar 88e verjaardag.

Mies Bouwman overleden! Ze was al een hele tijd van het scherm, maar ze was ook ongeëvenaard gebleven. Niemand kon in de buurt komen bij Mies. Ook Sonja barend niet. Aanvankelijk te zien bij de Vara, later bij de Tros.

Mies Bouwman
Foto Hollandse Hoogte

Haar grootste tv-hit: Een van de Acht. Maar ook In de hoofdrol was een totale hit. Of Telebingo. Kent u het nog?

Maar ook haar acties voor goede doelen zijn roemrucht. Zoals Open het Dorp, een geldinzamelingsactie voor een gehandicaptenwijk in de buurt van Arnhem. De uitzending duurde maar liefst 24 uur: de eerste tv-marathon van Nederland.

Of later ook een actie om kanker de wereld uit te helpen: GEVEN VOOR LEVEN. Het bracht in die tijd (veertig jaar geleden) 40 miljoen gulden op Met Mies werd het altijd een succes. Waarom? Omdat Nederland van haar hield en houdt.

De oudere Nederlanders kennen Mies van ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’ of van Mies en scene, maatschappij kritische programma’s die ze vol overgave presenteerde. Maar ook ontving ze 25 jaar Sinterklaas bij diens intocht op de Nederlandse tv.

Niet alles lukte. ‘Een mens wil op de vrijdagavond weleens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld’ was bepaald geen succes voor Bouwman. Maar dat maakte helemaal niets uit voor haar populariteit. Die bleef.

Privé ging het de laatste jaren niet altijd even goed met Mies Bouwman. Het overlijden van haar man Leen Timp heeft haar enorm aangegrepen en ook zelf had ze gezondheidsproblemen. Ze kregen vier kinderen, onder wie Joost Timp die zanger werd (Even aan mijn moeder vragen).

Maar het bleef altijd de originele, ontwapende Mies, die niet op haar mondje was gevallen en van wie heel Nederland houdt.

Ook de afgelopen zat ze helemaal niet stil. Ze schreef zelfs nog een columnboek in 2017. Gewoon Mies heette het. Ondanks het succes bleef ze altijd bescheiden, met veel zelfspot en relativerend. Dat was ook haar kracht. Ook de omgang met de leden van het koninklijk huis.

Om half twee vanmiddag kwam Mies te overlijden. Echt ziek was ze niet, maar had last van ademhalingsproblemen waarvoor ze ook voor controle naar het ziekenhuis was geweest. Vier dagen geleden was Johnny de Mol nog op visite geweest. ,,Dank voor de leuke middag Mies,” schreef Johnny op zijn Instagram.

Mies Bouwman

https://www.instagram.com/p/BfgbS0JB5JC/

Vandaag kwam een einde aan het leven van Mies Bouwman. ,,Thuis lag ze nog maar net in bed en keek haar en blies ze haar laatste adem uit. Dat was heel vredig”, aldus Joost Timp. Haar hele familie was erbij aanwezig.

Televisieproducent John de Mol noemt de overleden presentatrice Mies Bouwman een vakvrouw die het amusement op televisie heeft geïntroduceerd.

,,Mies Bouwman is de grondlegger van het amusement op de Nederlandse televisie”, zegt de topman van Talpa. ,,Zij heeft de afstand tot het medium enorm verkleind en in feite weggenomen. Mies was een vakvrouw van haar kruin tot aan haar tenen. Wat een gemis!”

Tags

EEN VAN DE ACHTIN DE HOOFDROLLEEN TIMPMIES BOUWMANOVERLIJDENSONJA BAREND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck