Herontdekt schilderij van Juliana verkocht voor 10.000 euro

Door: DitjesDatjes
18-11-2020

Het onlangs herontdekte schilderij van de inhuldigingsceremonie van koningin Juliana is woensdag verkocht voor 10.000 euro. De richtprijs van het doek, geschilderd door de Indonesische kunstenaar Raden Basoeki Abdullah, was tussen de 2000 en 3000 euro.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op het doek, dat onlangs boven tafel is gekomen bij een verzekeringsmaatschappij, staan koningin Juliana en prins Bernhard afgebeeld tijdens de eedaflegging in 1948 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het Venduehuis, het oudste veilingshuis van Nederland, veilde het schilderij als onderdeel van de Indonesian Art Sale, omdat Abdullah een Indonesische kunstenaar is.

Abdullah’s werk was niet het officiële schilderij van de ceremonie. De Limburgse kunstenaar Charles Eyk had de opdracht gekregen van het rijk om het moment met verf vast te leggen, maar kunstcritici vonden zijn resultaat te slordig en stijf. Eyk was boos op de kritiek en deed toen een oproep in de krant voor een kunstenaar die een mooier schilderij kon maken van de inauguratie. Daarop reageerde Raden Basoeki Abdullah, die op basis van foto’s van de ceremonie dit doek heeft geschilderd.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD