Het boeiende verhaal van Tassenmuseum Hendrikje

De vernieuwde afdeling 16 t/m 19de eeuw in tassenmuseum Hendrikje. Foto’s: Tassenmuseum Hendrikje e.a.

De vernieuwing van Tassenmuseum Hendrikje in het monumentale pand aan de Amsterdamse Herengracht is begonnen op de derde etage. Het heugelijke feit is gevierd, tegelijkertijd met het terugtreden van de oprichters Heinz en Hendrikje Ivo. Ze konden met gerust hart afscheid nemen. Want hun verzameling van zo’n 5000 bijzondere tassen bloeit en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste collectie ter wereld.

Soms door een aanschaf maar nog vaker door schenkingen, legt tentoonstellings- en collectiecoördinator Marion Timmers uit. ,,Gemiddeld zo’n 5 per week.” Niet alles is geschikt maar Marion Timmers kan zich nog het telefoontje uit Australië herinneren. ,,Het bleek om een soort buidel te gaan die de schenkster van haar schoonmoeder in Groningen had gekregen. Die had in het verzet gezeten en de tas gemaakt van schaarse lapjes textiel om de bevrijding te vieren.”

Een tas kan mooi zijn maar wordt pas bijzonder door het verhaal dat erbij kan worden verteld. De museumcoördinator zegt het in een van de prachtige stijlkamers in de woning die ooit werd gebouwd voor de 17de eeuwse burgemeester De Graeff. Wie hier geniet van een high tea dient beslist een blik op het plafond te werpen waar vier schilderingen rond de stedenmaagd de rijkdom door handel met de gewesten symboliseert.

Dat was de tijd dat tassen voor dames vooral waren om mee te pronken, zien we later in het museum. In de vitrines wordt de rol van de tas in onze samenleving belicht alvorens we de oudste tas van het museum, een 16de eeuwse leren buidel zien. Op de achterwand worden de verfijnde details van het eeuwenoude vakmanschap geprojecteerd. Op de bovenste museumverdieping staat ook het exemplaar waar het ooit voor Hendrikje en Heinz Ivo mee begonnen is: een Engelse tas van leer met schildpad uit 1820. Marion Timmers wijst op een prachtig geborduurd tasje, waarin vroeger bloemblaadjes of geparfumeerd poeder werd bewaard met bijbehorend ivoren kokertje, waarin vlooien werden gevangen. Veelzeggend over de hygiëne indertijd.

Dan is het verhaal bij de 19de eeuwse ‘amphora’-tas minder om te griezelen. ,,Een toonbeeld van de industriële ontwikkeling in de 19de eeuw. Gemaakt van machinale papier-maché.” wijst Marion Timmers een van haar lievelingen aan. Net als de tas van groene kunststof met rubberen handvat uit de jaren 70, een gift van een passante, het resultaat van vernieuwing. Een verdieping lager kunnen de bezoekers zich nog vergapen aan tassen van Elizabeth Taylor, Madonna en het grijze handtasje van de Engelse premier Thatcher. ‘Laat me uw tas zien en ik vertel wie u bent’, is niet voor niets het motto waaronder bezoekers ook hun eigen tas digitaal kunnen ontwerpen.

We delen het enthousiasme van het echtpaar Miep en Frans Jordans uit Duiven dat we in het museum tegenkomen. ,,We wisten niet dat er zo’n boeiend verhaal over tassen is te vertellen!”

Museumfacts

Tassenmuseum Hendrikje,
Herengracht 573,
1017 CD Amsterdam, Nederland
Tel.nr.: +31(0)20- 5246452 www.tassenmuseum.nl

Openingstijden:
Elke dag geopend van 10.00-17.00 u
Op 1 januari, 27 april en 25 december is het museum gesloten.
Op 5, 24 en 31 december gaat het museum om 16.00 u dicht.

Toegangsprijzen:

Entree volwassene € 13,00
Entree volwassene bij een groep vanaf 10 personen € 11,50

Scholieren (13 t/m 18 jaar) en CJP € 8,00
Kinderen 7 t/m 12 jaar € 4,00
Student € 10,00

Met Museumjaarkaart, I Amsterdam City Card, Stadspas Amsterdam, Holland Pass, ICOM-ledenkaart of Tassenmuseum Vriendenpas gratis toegang.