Het levensverhaal: Prinses tegen wil en dank

prinses
Door: Jos La Grande
16-08-2019

Ze zocht altijd de anonimiteit, maar dat lukte nooit lang. Prinses Christina, in 1947 geboren als prinses Marijke, de jongste dochter van Koningin Julianaen prins Bernhardwas met regelmaat het middelpunt van kwesties zonder dat ze daar zelf de hand in had. Het maakte haar een enigszins tragisch figuur die door het leven ploeterde. Op 16 augustus overleed Christina op 72-jarige leeftijd.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Christina werd geboren met een ernstige oogafwijking waardoor ze gehandicapt door het leven ging. Daarmee was ze ook het zorgenkindje van koningin Juliana en prins Bernhard. Toen reguliere medische behandelingen niet aansloegen, zocht een wanhopige Juliana zocht zelfs haar heil bij de gebedsgenezeres Greet Hofmans.

Middelpunt

En zo was Christina ongewild het middelpunt van een affaire die de monarchie begin jaren vijftig op haar grondvesten deed schudden. Juliana, die samen met enkele getrouwen openstond voor het gekonkel van Hofmans raakte zover verwijderd van prins Bernhard dat het bijna op een echtscheiding uitliep.

Even leek het erop dat de prinses het geluk gevonden had in Jorge Guillermo, een Amerikaan van Cubaanse afkomst. Het paar trouwde in 1976. De prinses wijdde zich aan haar gezin en aan grote passie de muziek. Toch hield het sprookje geen stand. Guillermo bleek niet de trouwe echtgenoot die hij had beloofd te zijn, en na een stille martelgang van jaren, werd het huwelijk in 1996 ontbonden.

New York

Daarna woonde ze lange tijd in New York, Londen en Italië, waar ze de anonimiteit vond die ze zocht. Heen en weer reizend naar Nederland zette ze zich nog in voor blinden en slechtzienden. Ze hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. Als afgestudeerd zangpedagoge werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen.

Het was voor deze passie dat ze de schijnwerpers wél zocht. Als lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours zette ze zich in voor jong talent. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Een talent dat ze zelf ook had, en dat haar tot de grootste trots van haar moeder Juliana maakte.

Christina heeft als lid van koninklijke familie dat niet meer in de lijn van troonopvolging viel, nooit een uitkering van de staat ontvangen. Dat betekende dat zij voor haar inkomen afhankelijk was van het kapitaal van de familie. In 2009 was ze toch weer het middelpunt van een relletje toen De Volkskrant onthulde dat ze haar deel van het familiekapitaal fiscaalvriendelijk had weggesluisd richting Guernsey.

Uitkering

Ook in de laatste fase van haar leven slaagde ze er niet in om buiten de publiciteit te blijven waar ze zo naar hunkerde. Bij Sotheby’s in New York bood ze tot afgrijzen van kunstminnend Nederland een waardevolle tekening van de Belgische kunstenaar Peter Paul Rubenste koop aan. Niet verboden, zo oordeelde ook het kabinet. Desondanks kwam het de prinses op grote kritiek te staan.

Sinds er botkanker bij haar werd vastgesteld, bracht ze haar tijd zoveel mogelijk in Nederland door. In een appartement in het complex van Paleis Noordeinde werd haar door haar neef koning Willem-Alexander gastvrij onderdak verleend. Daar stierf ze op 16 augustus 2019 omringd door haar familie.

Bij het afscheidsdiner koninigin Beatrix in het Rijksmuseum.
Kroonprinses Juliana en prins Bernhard houden prinses Marijke (de latere prinses Christina) vast bij haar doop in de Domkerk van Utrecht, Nederland, 9 oktober 1947.
Foto die door de RVD is verstrekt na het overlijden van de prinses.
Op 7 januari 1977 wordt in Lech [Oostenrijk] het veertig-jarig huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard gevierd. v.l.n.r. Jorge Guillermo , Christina, Koninklijk Paar en Beatrix

Prinses Margriet en Prinses Christina verlaten hand-in-hand de Nieuwe Kerk na de bijzetting van Prinses Juliana in het familiegraf.

Prinses Christina met haar drie kinderen: Bernardo (1977) (rechtsvoor), Nicolás (1979) (rechtsachter) en Juliana (1981).
Met dochter Juliana
De koninklijke familie luistert op 30 april 1962 in het Concertgebouw in Amsterdam naar een welkomstlied ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en Prins Bernhard. Rechts: Christina.

Prinses Christina zong bij de uitvaart van haar vader prins Bernhard.

 

 

 

 

Meer DenD