Hilversum in rep en roer: reputatie Khalid Kasem van BNNVARA lijkt naar de bliksem

Reputatie Khalid Kasem ter discussie na gelekte omkoopaffaire.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een pijnlijke, wellicht definitieve aftocht van talkshowhost Khalid Kasem van ‘Khalid & Sophie’ vanwege een mogelijke omkoping zet Hilversum op zijn kop. Door uitgelekte tapes van gesprekken tussen wijlen Peter R. De Vries en Khalid blijkt dat Khalid mogelijk €8.000 heeft bedongen bij een client om een ambtenaar om te kopen. Khalid, voordat hij bij BNNVARA ging werken, was advocaat bij het kantoor van Peter R. De Vries en zijn zoon Royce.

De pijnlijke affaire, onthuld door het AD, veroorzaakt grote reputatieschade voor Kasem. Het kan zo maar betekenen dat BNNVARA hem definitief op straat zet.

Khalid ontkent, op non actief

Weliswaar ontkent Khalid de vermeende omkoping. Maar uit de tapes zou blijken dat Peter R. De Vries destijds de impact op juiste waarde schatte. Beiden hebben destijds besloten om de zaak in de doofpot te stoppen in de hoop dat het niet zou gaan lekken.

‘Poot uitgedraaid of omgekocht’

Pijnlijk is hoe Peter de Vries meteen besefte dat wat Khalid had gedaan absoluut ongehoord is. ,,Of deze man is een poot uitgedraaid. Of je hebt zomaar iemand omgekocht”, vatte De Vries het een en ander samen.

Een ander scenario is dat Khalid Kasem de €8.000 zag als een begin van de betaling van de nog openstaande advocatenrekening van de client. Die was destijds opgelopen tot €110.000. Maar het is niet gebruikelijk (en tegen de regels) dat een strafrechtadvocaat zich met cash geld laat betalen.

Nachtmerrie voor Khalid

Degene die destijds in de gevangenis zat en die eerder vrij wilde komen is met het verhaal naar buiten gekomen. Voor Khalid een absolute nachtmerrie. Na een paar seizoenen van Khalid & Sophie stonden hij en Sophie Hilbrand op het punt om gepromoveerd te worden naar het tijdstip van Op1. Nu de bom lijkt te zijn gebarsten rond de geloofwaardigheid van Khalid zit de Publieke Omroep met de zaak in zijn maag. Vooral BNNVARA wil niets te maken met omstreden deals en een prominente medewerker wiens blazoen is bevlekt.

In de wereld van advocaten is ook geschokt en vol ongeloof gereageerd. Waarschijnlijk zal ook de Orde van Advocaten een onderzoek starten naar deze affaire. Royce de Vries is bereid om opheldering te geven.

Beschermengelen weg

De twee beschermengelen in Hilversum van Khalid zijn ook al uit zicht verdwenen. Het gaat om de voormalig hoofdredacteur van Khalid & Sophie, Herman Meijer en de in opspraak geraakte Frans Klein vanwege de DWDD-rel, die verhuisde van de NPO naar Talpa. Khalid had trouwens een moeizame start als presentator, vooral omdat hij geen journalistieke achtergrond heeft. Langzamerhand ging het steeds beter in de interviews en was hij fel in sommige interviews met onder andere politici.

Khalid Kasem beschouwt Royce de Vries als een vriend. De Vries junior werd ook regelmatig uitgenodigd in de talkshow om oude zaken die nog niet zijn opgelost zijn aandacht te geven.

DenD wil uw mening weten

Kan presentator Khalid Kasem nog terugkomen als presentator van Khalid & Sophie?

Tags

KHALID & SOPHIEKHALID KASEMPETER DE VRIESROYCE DE VRIESSOPHIE HILBRAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck