Hoe combineert Wopke Hoekstra zijn baan én gezin?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

De nieuwe baan van Wopke Hoekstra gaat niet alleen van hem veel vragen, ook van zijn gezin. Hoe gaat hij dat klaarspelen?

De nieuwe baan van Wopke Hoekstra gaat veel van de raspoliticus vragen. Hij krijgt de post van minister van Buitenlandse zaken in kabinet Rutte IV. Dat is een bijzonder drukke baan waar Hoekstra veel voor reist. De vraag is hoe hij dat combineert met zijn gezin, dat hij naar eigen zegge met stip op nummer één zet.

In 2019 zei de – nu nog – minister van Financiën tegen tijdschrift LINDA. het volgende: ,,Ik zorg in ieder geval dat ik ze twee keer per week naar school breng, en dat ik in het weekend aan het hockey- of voetbalveld sta.” De vraag is of hij dat nog kan volhouden als hij regelmatig voor zijn werk in verre oorden te vinden is.

Turbulent

Dat terwijl Hoekstra net uit een turbulente periode komt. Zijn zoontje kreeg in de zomer van 2016 de diagnose leverkanker. Na behandeling was de tumor verdwenen. Daar hield het verhaal echter niet op. Een patiënt wordt nog vijf jaar gechecked om te zien of de ziekte écht wegblijft.

Afgelopen december kwam het hoge woord er eindelijk uit; het jongetje was volledig kankervrij. Ook is hij recentelijk getrouwd met zijn vrouw. Een huwelijk dat al enkele malen eerder was uitgesteld mede vanwege de ziekte van hun kind en het oprukkende coronavirus.

Tekst gaat verder onder de foto

Tekortschiet

Arbeidspsycholoog Toon Taris vertelde in december 2020 tegen RTL Nieuws niet te snappen hoe Hoekstra en de andere ministers hun werk volhouden: ,,Het beheerst de agenda van iedereen. Rutte, De Jonge en Hoekstra komen om in het werk. De enige manier waarop je dit soort werk kunt doen is het hebben van een goed werkend thuisfront.”

Taris oppert als mogelijkheid dat ze energie krijgen van belangrijk werk doen. En een goed werkend thuisfront heeft Hoekstra. Zijn vrouw heeft dan wel een razend drukke baan als arts, maar samen met haar én zijn schoonmoeder weet hij het thuis klaar te spelen.

Toch realiseert Hoekstra dat hij niet veel tijd met zijn gezin doorbrengt. Hij vertelde vorig jaar in een interview met ‘EO Visie’: ,,Mijn gezin is met afstand het belangrijkste deel van mijn leven, maar dat zeg ik in de wetenschap dat ik daarin tekortschiet; dat ik er te weinig ben.”

Tags

CORONAVIRUSDRUKGEZINLEVERKANKERMINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKENWOPKE HOEKSTRA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck