Hoe graaf Claus de strenge kostschool beleefde: ‘Vrienden, feesten en alcohol’

Graaf Claus op kostschool
Door: Charlotte Wijnen
30-06-2022

Graaf Claus, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, heeft zijn middelbare school afgemaakt in de Schotse Hooglanden. De keuze voor kostschool Gordonstoun was echter opmerkelijk. Zo had de Britse prins Charles een ellendige tijd gehad op de school. Inmiddels heeft Claus zijn schooltijd afgerond. En zó ‘streng’ blijkt de kostschool werkelijk te zijn…

De Rijksvoorlichtingsdienst maakte in 2020 bekend dat Claus zijn middelbare school in Schotland zou afmaken. Dat leek plotseling besloten te zijn, want het nieuwe schooljaar van de school was al even bezig.

Schokkende verhalen

Gordonstoun is een prestigieuze kostschool die voorheen vooral bekendstond om zijn spartaanse regime en de vele pesterijen. Onder anderen prins Philip en zijn zoons Charles, Andrew en Edward zijn oud-leerlingen van de school. Charles hield er zelfs trauma’s aan over.

Destijds gingen er schokkende verhalen over de school rond. Zo zouden de ramen ’s nachts open moeten blijven, was er geen centrale verwarming en was het er zó koud, dat er zo nu en dan sneeuw op de dekens lag. Dat Claus uitgerekend naar die school ging, deed een aantal wenkbrauwen fronsen.

Claus blikt terug op schooltijd

Inmiddels heeft Claus zijn diploma in handen en is hij weer teruggekeerd naar Nederland. Op Instagram blikt hij terug op de tijd die hij in Schotland beleefde. En daarop lijkt het aardig mee te vallen hoe ‘streng’ de kostschool was: Claus genoot met nieuwe vrienden van feestjes waar de drank rijkelijk vloeide.

Al met al lijkt het er dus op dat Claus een fijne tijd beleefd heeft op Gordonstoun. Velen dachten dat Claus ‘weggestuurd’ was naar de school, maar zijn zus Eloise van Oranje gooide die geruchten al snel de prullenbak in. ,,Wat een raar idee om te suggereren, terwijl het de leukste en sociaalste jongen is”, zei ze eerder op Instagram.

Meer DenD