Hoe Hans Klok op Heilige Grond de liefde vond

Hans Klok (48) maakt zich op voor zijn tweede reeks voorstellingen van griezelmagicshows in Koninklijk Theater Carré. Voor de wereldberoemde Purmerendse illusionist is het niet alleen gezien de roemruchte geschiedenis van artiesten die hem voorgingen op het podium van het Amsterdamse theater een bijzondere plek. Vooral dat hem bij wijze van hoge uitzondering wordt gegund dat hij er nogmaals welkom is met House of Horror én het feit dat hij daar zijn huidige liefde Dann leerde kennen maken Carré voor Hans méér dan Heilige Grond alleen… ,,Ons liefdesverhaal lijkt op dat van Houdini.” 

Vanessa

 

 

Tijdens eerdere shows trachtte Hans Klok al eens in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Harry Houdini te treden, maar vorig jaar slaagde hij er ook op persoonlijk vlak in een stapje dichterbij de grootmeester van weleer te komen: zelfs het liefdesverhaal van Klok en Houdini vertonen inmiddels grote overeenkomsten.  

 ,,Ons liefdesverhaal lijkt op dat van Houdini 

,,Ja, hoe is het mogelijk zou je denken”, verzucht Hans in zijn werkplaats in de buurt van de havens van IJmuiden. ,,Toen ik Dann vorig jaar tijdens mijn eerste reeks voorstellinigen van House of Horror in Carré op de eerste rij zag zitten, dacht ik in een flits: zou hij van de pers zijn? Volgens mij heb ik hem vaker gezien. Maar hij bleek zelf te goochelen – heel goed overigens – en daardoor regelmatig bij mijn shows te komen kijken. Zijn uiterlijk viel me meteen op, zo’n knappe man… Toen ik een assistent zocht om een van mijn illusies te kunnen doen, koos ik hem uit. Ja… zo deed Houdini het ook met zijn latere vrouw Bess.“ 

 

Bij het vertellen van het verhaal glundert Hans van oor tot oor. ,,Houdini legde contact met haar door bij een van zijn trucs met een glas wijn opzettelijk haar jurk te bevuilen. Hij verwees Bess, attent als hij was, door naar zijn assistent achter de coulissen en ja… toen Houdini na de voorstelling zijn verontschuldigingen aanbood aan de vrouw op wie hij op slag verliefd was geworden, sloeg de vonk ook bij haar over. Twee dagen later zijn ze getrouwd en nooit meer bij elkaar weggegaan.” 

,,We woonden al binnen twee weken samen” 

Het glas wijn om per ongeluk over de kleding van Dann te gooien, mocht dan ontbreken, gelukkig zat er een bekende van Hans naast Dann op die eerste rij. ,,Toen ik haar zag, stuurde ik haar gauw een berichtje met de vraag of ze hem wilde vragen zijn nummer aan me te geven.” De gekozen postillon d’amour vervulde haar rol met verve – al kon Dann aanvankelijk zijn ogen niet geloven bij het lezen van de boodschap van Hans – en al gauw kwam het tot een date. Hans: ,,En als het goed voelt, handel je snel. Dus we woonden binnen twee weken samen. Dann is twintig jaar jonger, maar ik heb geleerd niet meer te wachten. Nu voelt het goed, dus nu doen. Een leven duurt soms maar kort, dus waarom niet?” 

 ,,Het leven duurt maar kort, ik wacht nergens op” 

Bovendien was het ook praktischer, besloot het koppel. ,,Dann zou eigenlijk met zijn broer een huis gaan betrekken. Maar hij had dan ook twee katten die op het nieuwe adres zouden moeten wennen. Nu heb ik niet zo veel met katten, maar ik zei: joh, anders moeten ze straks twee keer in korte tijd op een nieuwe plek wennen.” Knipoogt: ,,En toen ging Dann natuurlijk zó overstag.” 

Inmiddels woont Dann niet alleen bij Hans, ook werken ze samen. Hans: ,,Achter de schermen helpt Dann me bij het ontwikkelen van de illusies. Maar verder bouwt hij zelf ook hard aan een show als goochelaar. Hij is hartstikke goed. En ik vind het prettig dat hij zijn eigen koers vaart, want het is belangrijk dat je niet alleen maar een soort van in de schaduw staat van je partner.” 

 

Dann is erg bij met alle ontwikkelingen tussen hem en zijn liefde: ,,Ik leer natuurlijk ontzettend veel van hem als het gaat om trucs. Verder hebben we het fijn samen. We raken niet uitgesproken over ons vak. Soms moeten we tegen elkaar zeggen: nu even over iets anders praten, want het gaat alleen nog maar over werk.” Lacht: ,,Maar we zijn gewoon beiden vakidioten.” 

Niet alleen is Hans in oktober weer te zien in Carré, waarna hij met zijn show het land door trekt ook gaat hij opnieuw de grens over. ,,Vooral in Duitsland heb ik een enorme berg werk, dat is al jarenlang zo. De markt daar is natuurlijk enorm. Met zestig miljoen inwoners liggen de verhoudingen gewoon anders. Dus de komende tijd ben ik ook daar veel te vinden.” 

 

Ook lonkt Amerika nog steeds, als hij er langer over nadenkt. ,,Dann en ik zijn laatst een paar weken op vakantie geweest in Las Vegas, de plek waar ik tien jaar geleden met niemand minder dan Pamela Anderson mocht staan. En ja, ik kan me voorstellen dat het daar weer van gaat komen, al is er nog weinig concreet. Het belangrijkste is dat het idee weer aan het groeien is in mijn hoofd. Ik sta er steeds meer open voor.” 

,,Amerika ga ik beslist weer naar terug”  

Vooralsnog is het zoals gezegd Carré wat ‘Klok’ slaat. ,,Het is een enorme eer voor mij dat de directie ermee heeft ingestemd dat ik voor de tweede keer met een reeks van House of Horror te mogen komen. Twee keer dezelfde voorstelling komt gewoon nooit voor in Carré.” 

 

Hij trekt zijn wenkbrauwen op: ,,Waarom mensen moeten komen? Omdat de show natuurlijk geweldig is haha. Ik word gezocht door grote illusionisten uit het verleden omdat ik hun magische boek heb opgespoord en zij hun geheimen natuurlijk mee dachten te nemen in hun graf. Het is een geweldige show met spectaculaire stunts zoals altijd. En het kon nog wel eens de laatste keer voor Nederland zijn om mij te zien, want daarna vertrek ik voor langere tijd voor werk naar het buitenland en misschien dus ook wel The States.” Schalks: ,,Met Dann natuurlijk!”