Hoe het dodelijk incident met Alec Baldwin kon gebeuren

Dodelijk filmongeluk
Door: Charlotte Wijnen
22-10-2021

Er vond een gruwelijke tragedie plaats op de filmset van de western ‘Rust’, toen de cameravrouw Halyna Hutchins overleed bij een onopzettelijke schietpartij. Acteur Alec Baldwin loste het dodelijke schot met een pistool gevuld met losse flodders. Maar hoe kan een zo’n pistool dodelijk zijn?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vragen

Er zijn veel vragen over het dodelijke schot van Alec Baldwin, maar het lijkt erop dat er gebruik werd gemaakt van een proppistool. Wanneer je aan een proppistool denkt, denk je al gauw dat het een wapen is dat wordt gebruikt in theatervoorstellingen, of speelgoedgeweren die doppen afvuren om rook te produceren. En hoewel het waar is dat dat ook proppistolen zijn, is de term ook van toepassing op échte wapens die als rekwisieten worden gebruikt.

Scène zo echt mogelijk

Voor films worden vaak dus echte pistolen gebruikt. De reden daarvoor is simpel: het zorgt voor een veel realistischer beeld. ,,Het helpt om het verhaal te vertellen”, schreef wapenexpert Dave Brown in American Cinematographer Magazine. ,,Daarom maken we gebruik van nepwapens, maar ook van echte wapens die losse flodders kunnen afvuren.”

Een proppistool die in theatervoorstellingen wordt gebruikt ziet er anders uit en weegt veel minder zwaar. Toch kan er tegenwoordig met digitale effecten veel opgelost worden. ,,Maar dan nog steeds willen we wel dat een scène er zo echt mogelijk uitziet.”

Energie die vrijkomt kan alsnog iemand doden

In een pistool met losse flodders zitten lege patronen met kruit en zonder kogel. Dat lijkt ongevaarlijk, maar dat is het niet. Als de trekker overgehaald wordt, volgt er een knal en komen er kruitdampen vrij, zónder dat de kogel een einde maakt aan waar je het pistool op richtte. Maar ook al wordt er geen kogel afgeschoten, de energie die vrijkomt kan heel schadelijk zijn.

Baldwin aangeslagen

Alec Baldwin is na het incident erg aangeslagen. Het Amerikaanse tijdschrift People deelt een foto van na het incident waarop de acteur met tranen in zijn ogen aan het bellen is. Baldwin heeft zelf nog niet op het incident gereageerd.

Meer DenD