Hoe Huub zijn voetbalcarrière misliep

Door: Jessie Baltus
28-03-2020

De Dijk-zanger Huub van der Lubbe streefde vroeger een heel ander doel na. Hij wilde namelijk profvoetballer worden, maar dit werd hem destijds keihard door de neus geboord. Ogenschijnlijk door ,,een complot van de communisten”…

Levensmotto

Van der Lubbe zou als jongetje niet per se zanger of dichter hebben willen worden. In De Telegraaf staat namelijk dat hij naar eigen zeggen ,,een redelijk linksbuitentje bij GVO in Krommenie” was en hij zou daar wel wat mee willen doen. De afkorting van de voetbalclub GVO staat voor Gestaag Volharden Overwint. ,,Dat is eigenlijk altijd wel mijn levensmotto gebleven.”

,,Complot van de communisten”

De zanger vertelt in De Telegraaf over een sleutelmoment in zijn voetbalcarrière: ,,We mochten op de dag van het huwelijk van Beatrix en Claus een toernooi in Amsterdam spelen en daar zouden – wist ik zeker – allemaal scouts langs de lijn staan die mij gingen ontdekken. Maar mijn vader zei: ‘Gaat mooi niet door, jij blijft thuis, want dat toernooi is een complot van de communisten, ze willen dat zo min mogelijk mensen op tv naar Beatrix kijken en daarom organiseren ze dit soort activiteiten’. Ik dacht: wat krijgen we nou? Zo kende ik mijn vader niet. Balen natuurlijk, daar ging m’n interlandcarrière.”

Rookbommen

De avond voor het toernooi zou de voorzitter van zijn voetbalclub nog bij vader langs zijn geweest om hem om te praten. Aan De Telegraaf vertelt hij: ,,Het toernooi was nota bene opgezet door de Kóninklijke Nederlandse Voetbalbond, ook om relschoppers uit de buurt van de Dam te houden. Maar die ouwe was onvermurwbaar. Hoe denk je dat ik me voelde toen ik de volgende dag op tv al die rookbommen zag?”

Meer DenD