Hoe maak je een bril schoon?

Emile Bode
Door: Lola van Leeuwen
30-08-2020

Laatst kreeg ik een mailtje van een lezer uit Nieuwegein. Hij schrijft: ,,Als ik de wasmachine uitpak, gebruik ik de damp om mijn brillenglazen schoon te maken.”

In werkelijkheid helpt dit niet. Elke opticien zal u erop wijzen dat hitte en stoom slecht zijn. Zeker voor een kunststof montuur. Ook moet u uw vuile bril niet schoonmaken met een stukje T-shirt of ander kledingstuk. Dat kan op den duur leiden tot krassen en dat is heel vervelend. Leg de bril ook nooit ergens neer met de glazen naar de onderkant gericht.

Lauw water en afwasmiddel

Het beste maakt u de bril schoon onder lauw water en met een druppeltje afwasmiddel (zonder citroen) dat u met uw vinger op de glazen kunt wrijven. Daarna de glazen drogen met een schone, zachte doek. Wij gebruiken een theedoek maar het kunnen ook speciale brillendoekjes zijn van de opticien.

Ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen heb ik toch vaak last van krassen. Een oude en wijze opticien vertelde me een paar jaar geleden hoe dit komt: ,,Meneer Bode, ik zie dat u heel vaak in uw ogen wrijft en dan krast u onbewust in uw glazen.”

Meer DenD