Hoe ziet het ‘imperium’ van Ali B eruit?

Imperium Ali B
Door: Jos La Grande
19-01-2022

Het is niet de eerste keer dat programmamaker Tim Hofman aan de poten van Ali Bouali, beter bekend onder de artiestennaam Ali B, zaagt. De overheid betaalde ’65 ruggen’ aan Ali’s bedrijf SPEC voor een paar coronafilmpjes, zo meldde Hofman via Twitter en die had daar wel zijn mening over klaar.

De dramatische ontwikkelingen rond The Voice of Holland raken direct of indirect Ali B, dat is inmiddels wel duidelijk geworden.

Twee aangiftes verder en een diepgravend onderzoek door dezelfde Tim Hofman naar Ali’s gedrag zorgt dat Bouali vooralsnog in de hoek zit waar de klappen vallen. Nederland kent Ali als de sympathieke rapper en de laatste jaren vooral als jurylid van TV-talentenjachten, onder meer van The Voice of Holland. Er wordt gespeculeerd wat hij daarvoor jaarlijks vangt. Sommigen houden het op 5 ton per seizoen. Anderen denken dat het zelfs meer is dan een miljoen euro.

Bouali (hij ziet zichzelf als een verbinder) ligt al langere tijd onder het vergrootglas van Tim Hofman en zijn onderzoeksteam, die onderzoek deden naar talentenshows. De artiest/zakenman van Marokkaanse komaf staat dezer dagen zwaar onder druk door de beschuldigingen en geruchtenstroom. Dondernamiddag als BOOS online wordt uitgezonden zal het moeten blijken hoeveel schade er wordt aangericht aan de reputatie van Ali.

Inmiddels heeft hij tot overmaat van ramp van RTL gehoord dat de langdurige samenwerking is opgeschort totdat de feiten op tafel liggen.

Muziekimperium

Bouali blijkt vanuit Vinex-stad Almere een heus urban muziekimperium te hebben opgebouwd. Dat is knap. Daarbij moet het zakelijke brein van zijn vrouw Breghje Kommers niet worden uitgevlakt. Zij wordt gezien als een van de drijvende krachten.

Ook zakenpartner en directeur Frank Barendse zet zijn schouders onder de uitbouw van het managementbureau SPEC. Met alles wat er omheen hangt is het het thuis van Nederlandse hiphop- en urban music-helden, maar ook cabaretier Najib Amhali en een aantal influencers behoren tot de artiestenstal.

Dit zijn enkele artiesten die op dit moment worden begeleid (zoals SPEC zelf meldt): Ali B zelf, Boef, Eurovisie-deelnemer Glen Faria, Ice Jack, $hirak, Jordan, Wayne, Najib Amhali en Numidia.

Lijstje BV’s

Wie in de gegevens van de Kamer van Koophandel duikt, ziet dat het zakelijk ‘imperium’ van Ali en zijn vrouw Breghje indrukwekkende proporties heeft bereikt. Kortweg komt het erop neer dat SPEC artiestenmanagement doet, Trifecto een platenlabel is en dat er ook een boekingskantoor (The Wolf Booking) is opgezet in samenwerking met concertorganisator MoJo.

Kijk je verder dan worden er op het adres in Almere flink wat BV’s gestapeld, zoals Next Step Real Estate waarin waarschijnlijk onroerend goed is gestationeerd, maar je komt ook namen tegen als AliBaby en de communityplatform Ik Wil Groeien.

Bouali als goeroe

De laatste loot aan de stam is een platform voor persoonlijke groei, waar je ook Ali tegenkomt als een soort levensgoeroe. ,,Dit is een omgeving om samen te leren en te groeien. Je connect met andere groeiers en maakt nieuwe vrienden. Je praat over specifieke onderwerpen, deelt je ideeën, stelt vragen en leert van elkaar”, aldus de enthousiaste tekst op de website.

Grens bij geweld

Pikant zijn een paar uitspraken van Frank Barendse in een interview met Sprout van een tijdje geleden. Hij vertelt hoe SPEC omgaat met artiesten die in aanraking komen met politie of Justitie.

Barendse in 2019 toen een rapper een probleem had. ,,Ik ga niet op individuele gevallen in, maar iedereen moet zich net als wij aan de wet houden. Het zijn allemaal jonge mensen en er gebeurt weleens wat: we rijden allemaal weleens te hard, en er wordt weleens te veel gedronken. Problemen moet je dan goed oplossen.”

Later zegt hij in datzelfde interview: ,,Bij geweld en oplichting trekken wij een grens. Daar willen we niets mee te maken hebben.”

Meer DenD