Hoekstra: ‘totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt’

Door:
02-03-2021

DEN HAAG (ANP) – CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het “totaal niet pijnlijk” dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het “heel goed” te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Wel weet Hoekstra al dat hij op zichzelf gaat stemmen dit jaar. “Die gelegenheid laat ik niet lopen.”

De kwestie doet denken aan de vroegere CDA-premier Ruud Lubbers, die in 1994 zijn opvolger Elco Brinkman liet vallen door niet op hem te stemmen maar voor de nummer drie Ernst Hirsch Ballin koos. Daarna kelderde de partij in de peilingen. Maar die vergelijking ziet Hoekstra niet. “Welnee, het gaat tussen Hugo en mij uitstekend.”

Grapperhaus ‘helemaal voor’ Hoekstra

Tijdens de leiderschapsverkiezingen van de partij vorig jaar, die eerst tussen De Jonge en Pieter Omtzigt werd uitgevochten, zou Hoekstra zich achter Omtzigt hebben geschaard. Nadat De Jonge terugtrad als lijsttrekker, nam Hoekstra zijn plaats in.

Ook De Jonge zegt dat mensen er niet teveel achter moeten zoeken. Hij vindt alleen dat Van den Brink het “verdient om de Kamer in te gaan, daar zou iedereen van opknappen”.

Hoekstra kan dit jaar wel op steun rekenen van minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Die is “helemaal voor” de CDA-leider.

 

ANP

 

 

Meer DenD