Hoofdrolspelers in de ‘beerput’ TVOH

The Voice of Holland|ITV
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Het Gooise matras, iedereen kent de verhalen, maar niemand kent de geheimen. Vandaag, 15 januari 2022 werd de deksel van de beerput afgetrokken. Het stinkt. Nederland heeft een MeToo-affaire die vooralsnog zijn weerga niet kent. Het gonsde al veel langer van de geruchten. Over machtsmisbruik, over grenzen die worden overgeschreden.

Ook de connecties in de showbizz worden zichtbaar. Cruciale vragen zijn vooralsnog onbeantwoord. Wat wist John de Mol precies? Wat speelde zich af achter de schermen van The Voice of Holland?

Wie zijn de hoofdrolspelers in deze affaire waarvan we op dag 1 nog niet precies weten waar die gaat eindigen. Welke reputaties staan op het spel staan? Aanstaande donderdag volgt de uitzending BOOS met naar het zich laat aanzien schokkende verklaringen van slachtoffers.

Daarom een overzicht van de hoofdrolspelers die tot dusver bekend zijn.

Jeroen Rietbergen

Jeroen Rietbergen

Muzikaal genie, levenspartner van Linda de Mol en de zwager van John. Rietbergen heeft toegegeven dat hij misbruik heeft gemaakt van situaties. Met meerdere vrouwen. Zijn seksuele avonturen heeft hij opgebiecht aan zijn vrouw Linda. Het was ook de reden voor een tijdelijke scheiding. In zijn verklaring van deze zaterdag staat een cruciale zin. ‘Dit alles ben ik mij al een aantal jaren zeer bewust, vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag.’

Daarmee staat onomstotelijk vast dat de tv-producent van The Voice of Holland op de hoogte was van het grensoverschrijdend gedrag. Dan rijst meteen de eerste waarom is er niet ingegrepen? Het is niet duidelijk wie (ITV of Talpa) destijds ten tijde van de gebeurtenissen producent was van TVOH. In 2018 zouden excessen zijn gemeld. Tweede vraag: Linda de Mol was op de hoogte. Heeft zij haar broer ingelicht over het gedrag van haar partner?

Rietbergen heeft gedaan wat onder de omstandigheden verstandig is: erkennen, spijt betuigen en opstappen. Waarschijnlijk op advies van een advocaat, de bekende raadsman mr. Peter Plasman.

Ali B

Ali B

Ook Ali B zit met zijn jas tussen de spaken. Tegen deze Ali Bouali, die de laatste tijd al vaker negatief in het nieuws kwam, is aangifte gedaan vanwege seksueel overschrijdend gedrag. De naam van de aangeefster is onbekend. Maar Ali ontkent in alle toonaarden. ‘Ik ben 100% overtuigd van mijn onschuld’. De publicitaire schade is al aangericht, beseft Ali ook. De rapper zal waarschijnlijk een oproep ontvangen van de politie om een verklaring af te leggen. Tien jaar is Ali al coach bij The Voice en is daarmee het langstzittende jurylid. In het afgelopen seizoen zorgde hij nog voor een opstootje met collega Waylon. Dat is overigens bijgelegd.

Peter van der Vorst

Peter van der Vorst

Moedige RTL-directeur. Wapent zich tegen misstanden in de RTL-programma’s. Greep al eerder in bij De Villa en bij Temptation Island. Ook nu heeft Van der Vorst resoluut The Voice of Holland van de buis gehaald. Dat kost de zender miljoenen euro’s aan opbrengsten. Tegelijkertijd rijst de vraag: was RTL eerder op de hoogte van de misstanden? Zo ja, waarom is er niet eerder ingegrepen. is er sprake van een gesloten cultuur bij de productie van TVOH?

Linda de Mol

Linda de Mol

De koningin van de Nederlandse tv wist al enkele jaren dat haar man meerdere keren op scheve schaatsen reed bij The Voice of Holland. Dat was dusdanig ernstig, in de ogen van Linda, dat ze de relatie met Jeroen Rietbergen tijdelijk stopte. Voordat ze viel voor Rietbergen had Linda met regisseur Sander Vahle met wie ze twee kinderen kreeg. Sander ging echter vreemd naar verluidt met huisvriendin Heleen, de achterbuurvrouw van John de Mol. Linda voelde zich – dat is goed te begrijpen – in de steek gelaten.

Het kan John de Mol niet zijn ontgaan dat zijn zus Linda een serieuze break had met zijn zwager Jeroen Rietbergen. Dat onderwerp moet tussen broer en zus zijn besproken. Of daarbij ook The Voice of Holland, de plek waar het gebeurde, is genoemd is niet zeker.

Ook opmerkelijk: Linda bood zanger Marco Borsato in maart 2021 een podium om uit te huilen over zijn scheiding van Leontine en de liefdesavonturen buiten zijn huwelijk. Het werd een van de meest kritiekloze interviews in Linda’s Wintermaand. In de gelijknamige glossy van Linda de Mol staan vaak verhalen over liefde en emancipatie. De opnames van Ik Hou van Holland van komende week zijn uitgesteld.

John de Mol

John de Mol

Het merk The Voice of Holland loopt enorme reputatieschade op door de onthullingen van vandaag en in de komende week. Dat moet pijn doen bij De Mol, die steeds wordt omschreven als mediatycoon. Notabene zijn zwager Jeroen Rietbergen blijkt linea recta betrokken bij de affaire. Wist De Mol dat dit alles achter de schermen van TVOH speelde? Uit de verklaring van Rietbergen blijkt dat de ’tv-producent’ hem ‘streng’ had toegesproken. Was er sprake van een struisvogelreactie: de kop in het zand? Dichter bij huis: zus Linda zou toch wel iets verteld hebben van de relatieproblemen?

ITV

ITV

Dit is de huidige tv-producent van The Voice of Holland. Na de verkoop van Talpa Media in 2015 aan het Britse ITV ontstond er recent een conflict over een nabetalingen van honderden miljoenen euro’s. De verhoudingen tussen De Mol en de Britten stonden op scherp. De Nederlandse tak van ITV, ITV Studios Netherlands, produceert nu The Voice. Waarschijnlijk is het ‘grensoverschrijdende gedrag’ een uitwas van de afgelopen vijf jaar. ITV heeft vandaag ook een verklaring uitgegeven, maar weigert verder commentaar.

Marco Borsato

Marco Borsato

De meest populaire zanger van Nederland heeft veel van zijn glans verloren. Na het vreemdgaan, waarvoor hij publiekelijk het boetekleed aantrok, wordt hij nu beschuldigd van ongepast en grensoverschrijdend gedrag. In december 2021 is er aangifte tegen Borsato gedaan.

Of ook hij in de uitzending van BOOS aanstaande donderdag voorkomt, is nog niet duidelijk. Er wordt wel druk over gespeculeerd. De advocaten van Borsato wilden vandaag niet reageren op de onthullingen rond TVOH. Eerder deden verhalen de ronde over een barbecue met de deelnemers van The Voice Kids bij Borsato thuis. Tot dusver is op dat front geen nieuws.

Opmerkelijk is verder dat Jeroen Rietbergen lid was van de band, die Borsato bij al zijn concerten in het verleden begeleidde.

Tim Hofman

Tim Hofman

Overladen met prijzen bij de laatste televizier-uitreiking voor onder meer ‘Over mijn lijk’ heeft Tim Hofman en zijn redactie een grote primeur met de onthullingen over TVOH. Hilversum schudt op zijn grondvesten. Maar liefst veertig ex-deelnemers van The Voice doen mee met een App-groep.

De programmamaker van BOOS heeft de afgelopen dagen in de aanloop naar de uitzending op donderdag 20 januari de betrokkenen geconfronteerd met de beschuldigingen. Dat heeft geleid tot een reeks persberichten, verklaringen en in ieder geval een bekentenis van jeroen Rietbergen. Hofman had eerder een oproep gedaan aan oud-deelnemers van The Voice om hem te informeren over gang van zaken achter de schermen bij The Voice of Holland.

Shownieuws

De media

Hoe groot de reputatieschade is voor TVOH en de mensen die in verband worden gebracht met het grensoverschrijdende gedrag moet worden afgewacht. De media, en met name de roddelbladen en de inmiddels zeer populaire online juicekanalen, spelen hierin een belangrijke rol. De hoofdredacteuren van Privé (Evert Santegoeds), Weekend (Bart Ettekoven) en Story (Guido den Aantrekker) schuiven regelmatig aan bij Shownieuws, op SBS6, de tv-zender van John de Mol. Pakken ze affaire groot op of niet? Juicer Yvonne Coldeweijer noemde zaterdag al heel snel om welke personen het zou gaan in de uitzending van BOOS.

Tags

ALI BEVERT SANTEGOEDSJEROEN RIETBERGENJOHN DE MOLLINDA DE MOLMARCO BORSATOPETER PLASMANPETER VAN DER VORSTRTLSBSTHE VOICE OF HOLLANDTIM HOFMAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck