Hoven schuiven met verjaardagsfeesten om bij Margrethe te zijn

Door: DitjesDatjes
21-02-2020

De uitbundige viering van de bijzondere verjaardagen van koningin Margrethe brengt met zich mee dat aan andere hoven moet worden geschoven met de viering van eigen verjaardagen. Koningin Margrethe wordt op 16 april 80 jaar. Groothertog Henri van Luxemburg viert diezelfde dag zijn 65e verjaardag en zijn neef koning Filip van België wordt een dag eerder 60 jaar.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Filip en Henri hebben daarnaast ook nog kinderen die op 16 april jarig zijn. De Belgische prinses Eleonore mag die dag twaalf kaarsjes uitblazen en prins Sébastien van Luxemburg wordt 28 jaar. In bijna hetzelfde tijdsbestek viert ook vorstin Marie van Liechtenstein een ‘ronde’ verjaardag. Zij wordt op 14 april 80 jaar.

De Deense koningin pakt altijd flink uit rond haar verjaardag, maar het programma is zo uitgebreid – zo zijn er maar liefst twee diners, een rijtoer en twee balkonscenes – en verspreid over meerdere dagen, dat de buitenlandse gasten kunnen kiezen aan welke onderdelen ze deelnemen. Voor de koninklijke genodigden ligt het zwaartepunt bij het galabanket in Christiansborg Slot op de vooravond van Margrethe’s verjaardag, 15 april.

Koninklijke verjaardagsmaand

Dat betekent voor koning Filip dat daar ook op hem zal worden getoost, waarna hij de volgende dag vrij is om thuis met zijn gezin en de jarige Eleonore de feestelijkheden in kleinere kring voort te zetten. Groothertog Henri heeft in het verleden zonder morren zijn verjaardagen gevierd in Denemarken. Naar verwachting kan voor hem in Fredensborg Slot op 16 april een extra glas worden geheven.

Koning Willem-Alexander is pas elf dagen na zijn peettante koningin Margrethe jarig, dus hij hoeft in Denemarken niets van het feestprogramma over te slaan. Sterker nog, hij blijft ook daags na het grote feest nog even en slaat voor het eerst zijn ‘eigen’ Koningsspelen op 17 april over.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD