Hugo de Jonge gekielhaald door vlijmscherpe Lubach

Lubach
Door: Jos La Grande
20-09-2020

Zelden is een minister zo te grazen genomen als Hugo de Jonge (Volksgezondheid). In de eerste Zondag met Lubach van dit seizoen werd de minister van Volksgezondheid gekielhaald vanwege zijn blunders in het corona-beleid.

Lubach liet geen spaan heel van de maniertjes van de CDA-minister. Zijn stoere taal (‘Let me know’) tijdens de persconferenties, maar ook zijn opvallende schoenen met bloemenmotief kregen aandacht van de populaire tv-maker.

De Jonge

Vooral het testbeleid, waarvoor De Jonge verantwoordelijk is, werd door Lubach onder het vergrootglas gelegd. Daaruit bleek dat de toezeggingen van De Jonge op drijfzand zijn gebaseerd en dat er kennelijk belangen van kleinere laboratoria meespelen bij de adviezen van het Outbreak Management Team.

Om het tekort aan testcapaciteit op te lossen is er ook overwogen om uit te wijken naar Duitsland. De grote Duitse testlaboratoria bleken niet te voldoen aan de Nederlandse eisen, omdat er geen Nederlandse sprekende artsen werkzaam zijn. Beloften die De Jonge heeft gedaan over de testcapaciteit bleken achteraf nogal optimistisch.

Bier is op

,,Als bij Hugo thuis het bier op is, dan ligt het aan de gasten”, aldus Lubach over de uitspraak van De Jonge dat veel mensen zonder klachten zich laten testen.

Lubach speelde ook nog een persconferentie na van De Jonge, die ook lijsttrekker is van het CDA bij de volgende verkiezingen. Op het decor achter Lubach stond wel een andere slogan dan normaal: ‘Alleen samen krijgen we corona’.

Kijk hier naar een pijnlijk fragment uit Zondag met Lubach:

Lubach
Hugo de Jonge op het Binnenhof op zijn schoenen met bloemmotief.

Meer DenD