Hugo de Jonge overweegt extra maatregelen voor niet-gevaccineerden

Kabinet zinspeelt op extra maatregelen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Het is pas een maand geleden dat we de 1,5 meterregel hebben losgelaten en alle zorgen om de strijd tegen het coronavirus zijn alweer begonnen. Het kabinet komt met nieuwe maatregelen om de toename van het aantal coronapatiënten te stoppen. Extra maatregelen voor niet-gevaccineerden worden niet langer uitgesloten.

Hugo de Jonge wees erop dat de ziekenhuisopnames harder stijgen en eerder dan verwacht. Volgens hem komt daarmee het volgende risiconiveau in beeld wat betekent dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen.

Algemene of specifieke maatregelen?

Alle opties liggen op tafel, en dus ook maatregelen die exclusief gelden voor niet-gevaccineerden. ,,Er zijn geen makkelijke keuzes”, zegt De Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen.

Niet-gevaccineerden de toegang tot zorg ontzeggen gaat in ieder geval niet gebeuren. ,,Dus of we moeten meer algemene maatregelen treffen die iedereen raken of toch specifieke regels instellen die niet-gevaccineerden beschermen.”

13 procent niet gevaccineerd

Hij wijst op het feit dat ongeveer 13 procent van alle volwassenen niet zijn gevaccineerd. ,,Met name niet-gevaccineerde personen belanden in het ziekenhuis. Zij verdringen zorg voor anderen. Deze ongevaccineerde mensen lopen het grootste risico besmet te raken en zelf anderen te infecteren. Dus maatregelen moeten wel recht doen aan die analyse”, aldus De Jonge.

Momenteel kan iedereen overal naar binnen met een vaccinatiebewijs, na genezing of negatieve testuitslag. Maar experts van het OMT stelden al eerder dat het veiliger zou zijn om alleen genezen of gevaccineerde personen toe te laten in de horeca, theater en dergelijke.

Tags

CORONACORONAMAATREGELENCORONAVIRUSHUGO DE JONGE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck